2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kit illetnek az ősök csontjai

2003. december 2. 09:39

A brit múzeumokból nem szolgáltatják vissza az indiánok és az ausztrál őslakók őseinek csontvázát

Korábban

Előkerültek a legöregebb amerikaiak
A legrégibb Amerikában talált koponyák 27 csontváz társaságában több mint 100 évig a mexikóvárosi Antropológiai Múzeum raktárában rejtőztek
Amerikai hódolat a navajo kódolóknak
Guadalcanal, Tarawa, Peleliu, Iwo Jima: a navajo kódolók minden támadásban részt vettek, amit az amerikai tengerészcsapatok 1942 és 1945 között a Csendes-óceánon vívtak
25 prekolumbián múmia
Huszonöt múmiát, továbbá emberáldozatok bizonyítékait találták meg perui régészek Lima egyik külvárosában egy középkori település maradványai között
Ausztrália visszakapta egykori őslakosait
Precedens és egyben gesztus értékű döntést hozott az angol Horniman magánmúzeum: lemondott az aborigineket bemutató gyűjteményéről, és visszaadta Ausztráliának kollekciójának eme részét
Egy ország - két történelem
Konzervatív gondolkodású ausztrál történészek, megpróbálják újraírni `fehér Ausztrália` sötét múltját

A brit múzeumoknak engedélyezni kell, hogy emberi maradványokból álló gyûjteményeik darabjait visszaszolgáltassák jogos tulajdonosaiknak - javasolta immár hivatalosan is a londoni kormány mellett tanácsadói feladatot ellátó testület.

A The New Scientist címû brit tudományos folyóirat jelentése szerint a testület - tizenkét vezetõ régész és antropológus - azon az állásponton van: minél hamarabb vissza kell szolgáltatni azokat az emberi maradványokat, amelyeket Ausztrália és Amerika õslakos népeinek képviselõi már jó ideje követelnek az egykori gyarmatosítóktól. A csoport egyik tagja azonban különvéleménynek adott hangot.

Azt a gyakran hangoztatott nézetet képviselte, amely szerint e maradványok hozzáférhetõ volta, vizsgálatának lehetõsége hozzájárul a múlt megismeréséhez, amihez az emberiségnek joga van.



A visszaszolgáltatás ellen szóló érvek egyike szerint a csontok örökre elveszhetnek a tudomány számára, ha nem megfelelõ - vagyis Európában elfogadott - módon kezelik azokat. Az Egyesült Államok és Ausztrália már több ízben tett lépéseket az onnan származó maradványok visszaszerzése érdekében, az ENSZ és az UNESCO állásfoglalásaiban pedig többször sürgette az egykori gyarmatosító országokat: múzeumaik tegyenek eleget a leszármazottak követeléseinek. Ám Nagy-Britanniában törvény tiltja ezt bizonyos intézményeknek, s e jogszabályok megváltoztatására tett most javaslatot a szakértõ bizottság. A javaslat szerint száz évnél újabb hamvakat és csontmaradványokat mindenfajta egyéb meggondolást félretéve, haladéktalanul vissza kell adni a leszármazottak ezekre jogot formáló közösségeinek, amelyek iránt a lehetõ legnagyobb tiszteletet kell tanúsítani.

A száz évnél régebbi csontokat illetõen a testület úgy vélekedett: a helyzet kevésbé egyértelmû, mert nem mindig tisztázható, vajon ki kinek az õse, kinek ki a leszármazottja, vagyis nincs rá biztosíték, hogy valóban a jogos örököshöz kerülnének a múzeumban szakszerûen kezelt emberi maradványok.

Norman Palmer, a jelentést készítõ bizottság elnöke úgy nyilatkozott: a jelentés nem arról szól hogyan kell visszaszolgáltatni az õsök földi maradványait, hanem arról, kit illessenek meg az ilyen jellegû emberi maradványok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár