2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cromwell tengerészei skorbutos vasgyúrók voltak

2004. szeptember 17. 08:41

Egy vizsgálatból kiderült: Cromwell katonái, a Vasbordájúak angolkórosak voltak ugyan, de atlétikus izomzattal rendelkeztek.

A tudósok összeillesztették a maradványait annak a Cromwell seregében szolgát matróznak, akinek hajója Skócia partjainál süllyedt el 350 évvel ezelőtt.


Az ismeretlen embert hajója után a "Swan hajó matrózának" (Seaman Swan) nevezték el a kutatók. A Swan 1653. szeptember 13-án süllyedt el Mull szigeténél. A férfi húszas évei elején járt, artistához illő, erőtől duzzadó testalkata volt, és feltehetőleg a hajó vitorlázatán dolgozott.


The Pogues: Young Ned of the Hill
A curse upon you Oliver Cromwell
You who raped our Motherland
I hope you're rotting down in hell
For the horrors that you sent
To our misfortunate forefathers
Whom you robbed of their birthright
"To hell or Connaught" may you burn in hell tonight
"Mint sokan mások ekortájt, ő is angolkóros volt, minek következtében kissé elsatnyult, lába pedig meggörbült" - állította egy konferencián a Skóciai St. Andrews Egyetem régésze, Dr. Colin Martin. "Ám ettől eltekintve elképesztően erős és egészséges volt."


A kutatók a szétszóródott csontokat a Swan maradványaiban szétszórva találták meg. A kis háromárbocos Swan Cromwell flottájának volt a hajója, melyet a hadvezér a skóciai Duart kastély ellen vezényelt. A 30 méter hosszú, 200 tonnás Swan öt másik hajóval indult a kastély ellen, ám hárman elsüllyedtek a vihar során.


A csontokról sokáig azt hiték, hogy több emberhez tartoznak, ám Sue Black, a Dundee Egyetem professzora bebizonyította: egyazon ember szétszóródott maradványairól van szó. Mára a csontváz négyötödét rekonstruálták.


A maradványokból kiderül, hogy a néhai matróz testének mindkét oldala kidolgozott és izmos volt, felsőteste pedig különösen erős lehetett. "Mindebből arra következtettünk, hogy ritmikus, kiegyensúlyozott munkát végzett: szorosra húzta a kötélzetet, felvonta a vitorlát, tehát mindazt a munkát végezte, amit akkoriban a tengerészek" - mondta Martin egy angliai tudományos konferencián.


Csípőízületének egyik jellegzetes elváltozása pedig arra utal, hogy gyakran ugrált le akár két méteres magasságból is - ahogy az a tengerészeknél megszokott. A maradványokból a tengerész étrendjére is következtetni lehet. Fogazata arra utal, hogy a férfi malomkövön őrölt lisztből készült kenyeret fogyasztott - állítja Martin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár