2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3000 éves hajót rekonstruáltak

2003. december 4. 09:29

Vízre bocsátották a Kréta szigetén lévő Hania kikötőjében a mínoszi hajók első életnagyságú másolatát, amelyet hajózási régészek építettek egy év alatt.

Korábban

Napvilágra került etruszk szörnyek
A modern kor egyik legnagyobb művészettörténeti felfedezése - így beszélnek az etruszk szörnyekről azok a tudósok, aki már láthatták őket

Ókori lélekvesztő

A mínoszi modell.....
A Minoa névre keresztelt õsi technológiájú vízi jármû 24 fõs legénységével júniusra tervezik az elsõ tengeri utat, méghozzá Athénba, a görög fõvárosba - értesült a Magyar Távirati Iroda. A 17 méter hosszú és 3.80 méter széles hajót ciprusfák törzsébõl illesztették össze, szerdáig marad a kikötõben, hogy teszteljék vízállóságát, majd visszaviszik Hania velencei hajóépítõ műhelyébe, hogy elvégezzék rajta a 2003. június 5-re tervezett rajtig még hátra lévõ munkákat. A vízrebocsátáson jelen volt Kosztisz Sztefanopulosz görög államfõ is. Az athéni utazás után a korabeli hajómodellek alapján és akkori technikával épült hajó a haniai Tengerészeti Múzeum nevezetessége lesz.

Mióta 1900-ban az angol Arthur Evans feltárta knosszoszi palota maradványait, majd egy francia kutatócsoport a sziget más, földben rejtőző ókori emlékeit is felfedezte, már nem szorul bizonyításra, hogy Kréta és Mykéne történelemének ismerete nélkül sem a térség későbbi története, de építészeti fejlődése sem tanulmányozható.

Kréta szigete a Földközi-tenger keleti részén fekszik, nagyjából egyforma távolságra a peloponészoszi félsziget, Kis-Ázsia és Egyiptom partjaitól. A sziget szerencsés elhelyezkedése tette lehetővé, hogy az itt élők ellenőrzésük alá vonják az i. e. 3. évezredben kibontakozó Földközi-tengeri kereskedelmet. A kereskedelem vált aztán a sziget gazdagságának és kultúrájának egyik fő forrásává.



...és a későbbi vetélytárs
A krétai életre mindig a nyitottság és a köznép viszonylagos szabadsága és jóléte volt a meghatározó. Mindez a sziget építészetét is nagyban jellemezte. Az építészeti korszakokat "palotakorokra" szoktuk bontani, jelezve ezzel, hogy a fejedelmi palota és az a köré települő város megépítése és fejlesztése volt a krétai építészet legfontosabb feladata. Ezzel szemben templomot alig építettek, csupán egy-egy szentélyt állítottak fel. A krétai világkép alapját a természethit adta.

Az első palotakorszak emlékeit i.e. 1700 körül földrengés pusztította el. A Homérosz által is megénekelt történetek a második palotakor idejében játszódtak (i.e. 17-15. évszázad). A palotákat a terep adottságaihoz igazodva, laza, oldott tömeggel, a rendeltetésnek legjobban megfelelő alaprajzi elrendezéssel építették. Ami az ókor más építészeti alkotásaitól alapvetően megkülönbözteti ezeket az épületeket, az a külső tér és természet felé való nyitottságuk, a nyílásokkal gazdagon ellátott külső homlokzatok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár