2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

335 éve halt meg Rembrandt

2004. október 4. 13:03

335 éve, 1669. október 4-én halt meg Amszterdamban Rembrandt Harmenszoon van Rijn holland festő, az egyetemes képzőművészet óriása.

Feleségét gyakran megfestette

Rembrandt 1606. július 15-én, Leidenben született, apja jómódú molnár, anyja pék lánya volt. Tudósnak szánták, de ő otthagyta a leideni egyetemet, s 1619-től Jacob van Swanenburghnál, majd Pieter Lastmannál tanult festeni.


Első művei már jelezték drámai érzékét. A Bemutatás a templomban és a Krisztus Emmausban című képein Elsheimer és Caravaggio hatása fedezhető fel. A Fiatal festő a műteremben már egyénibb, újszerű fényhatásokat alkalmaz. Constantin Huygens, Frigyes Henrik herceg titkára felismerte tehetségét és a hágai udvarba juttatta. Itt festette a Kereszt felállítása s a Levétel a keresztről jeleneteit, Rubensszel versengve, aki a pátoszt és szépséget hangsúlyozza, míg Rembrandt az esemény drámaiságát fejti ki, az éjszakai megvilágítás révén is. Horrorisztikus feszültség tölti be a Sámson megvakítását.


Rembrandt 1631-ben Amszterdamba költözött, Hendrick van Uylenburgh műkereskedő révén keresett festő lett, sok portrét készített, s nagy honoráriumokat kapott. 1632-ben a Dr. Tulp anatómiáján, a hagyományos csoportkép-formával szemben gúlaszerűen helyezte el alakjait. A drámai világítás a néző tekintetét a boncolásra s a sebészre irányítja, s a hallgatóságot is igen hatásosan ábrázolta.


Sok mitológiai és vallási képet festett, az Androméda, a Plutó és Proserpina a cselekmény pátoszát emeli ki. A klasszikus témákat demitizálja: az Európa elrablásán egzotikus ruhájú nők tipikus holland kikötő előtt állnak, a Ganümédeszen szép ifjú helyén rémült kisfiút látunk. Egyik remekműve a Danaé: a szerelmét váró nő aktja áradó fényben fürdik, ám a Jupitert jelző aranyeső nincs a képen.


Ótestamentumi képein ritkábban ábrázolt jeleneteket dolgozott fel, a Besazár lakomáján keleti ruhás alakokat fest, drámai, rémült pózokban, Izsák feláldozásán az angyal lefogja Ábrahám kezét, melyből kiesik a kés. Az 1630-as években rengeteg bibliai témájú metszetet és tollrajzot is készített. Ezek is a fény-árnyék kontrasztra épülnek, mint a Pásztorok imádása.


Rembrandt 1634-ben vette el a képkereskedő unokahúgát, Saskia van Uylenburghot, akinek hozománya és kapcsolatai segítették társadalmi emelkedését. Feleségét mitológiai ruhákban és otthon is sokszor megfestette: például Saskia mint Flóra. Vidám, közös portréjuk a Kettős önarckép Saskiával. 1639-ben az amszterdami zsidónegyed szélén előkelő házat vettek - ez ma Rembrandt-emlékház. Három gyermekük korán meghalt, a negyedik, Titus születése (1641) után egy évvel Saskia is elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár