2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mussolini fia közzéteszi apjáról írt emlékiratait

2004. október 5. 11:49

Benito Mussolini utolsó, még életben lévő fia megjelentette apjáról írt emlékiratait, melyben a diktátor személyes életébe és politikai tevékenységébe enged bepillantást.

A 77 éves Romano Mussolini úgy döntött, hogy megtöri hallgatását, és beszélni fog apjáról: ennek eredménye az `Il Duce - My Father` (Apám, a Duce) című könyv.


Romano Mussolini ismert jazz-zenész volt Olaszországban. Újra nem kevés vitára ad majd alkalmat, hogy szerinte apja tevékenységének "kilencven százaléka poztív volt". Azt állítja továbbá, hogy az antiszemita törvények ellenkeztek apja természetével.


Romano Mussolini szerint a Duce 1943-as eltávolításakor "megnyomhatott volna egy gombot, amivel megölhette volna az összeesküvőket, ahogy Hitler és Sztálin is tette volna".


Romano utoljára 1945. áprilisában látta apját a Garda-tónál, 11 nappal azelőtt, hogy a partizánok szeretőjével együtt végeztek a Duce-val. A gyilkos fegyver előkerültéről nemrég a Múlt-koron is beszámoltunk.


A diktátor a végsőkig azt hitte, hogy a szövetségesek majd perbe fogják és veszélyes bűnözőként közszemlére teszik. "Azt hitte, a New York-i Madison Square Gardenben mutogatják majd, mint ketrecbe zárt vadállatot" - idézte fel Romano Mussolini apja félelmeit.


A könyv szerint a Duce már az USA 1941. decemberi hadbalépésekor kész lett volna szembefordulni Hitlerrel, a Szovjetunió elleni támadás pedig a Duce szerint "végzetes hiba" volt a Führertől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár