2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi indiai kéziratokat pusztítottak el a fanatikusok

2004. január 9. 09:00

Alig pár nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy pótolhatatlan kulturális értékek mentek mindörökre veszendőbe az iráni Bam városában. Most újabb veszteség érte az emberiség kulturális örökségét: fanatikusok egy csoportja készakarva mintegy 30 000 ősi kéziratot tett tönkre az indiai Bhandarkar Keleti Kutatások Intézetében

Korábban

A térdig érő város
Az iráni földrengés december 26-án több mint harmincezer áldozatot szedett, de megsemmisült Bam város egyedülálló, 2000 éves vályogpalota-komplexuma is
Irak történelmi emlékei veszélyben
A Tigris és Eufrátesz folyók vidékének fontos kultúrtörténeti emlékhelyei is tönkremehetnek, ha az Egyesült Államok és szövetségesei bombázzák Irakot. Milyen kincseket rejt a mai Irak?
Felújítják a világ királyának tükörpalotáját
A többezer bonyolultan csiszolt színes tükörrel díszített 17. századi pakisztáni palota az évszázados elhanyagoltság miatt lassan a termeszhangyák és a fosztogatók áldozatává vált
A műemlék-helyreállítás képlete
A padovai Eremitani templomban lévő, Szent Jakab és Szent Kristóf történeteit ábrázoló freskó 1944-ben több ezer darabra hullt . 1994-ben a darabkák fényképeit digitalizálták, és elkezdték összeilleszteni

Ősi szanszkrit kézirat
Az intézetben dolgozó tudósok 2004. január 5-én délelőtt fél 11-kor szokatlan zajokra lettek figyelmesek: pisztolylövéseket és ordítozást hallottak. A máskor oly csendes tudományos műhely idősebb kutatóit a rémisztő hangok egyenesen az `Elszakadást` megelőző véres zavargások zajaira emlékeztették. Csakhogy ezek a torkok azt a szót skandálták: `Sivadzsi`.

Alig fél órával később a tudományos intézet kifosztva, meggyalázva, romokban hevert. Mintegy 250 feldühödött, kiáltozó, fegyvert lóbáló fanatikus hatolt be a Pune városában fekvő épületbe, hogy elégtételt vegyen vélt sérelmén: Sivadzsi herceg kedvezőtlen beállításán. Akciójukat üvegcserepek, összetépett ősi kéziratok foszlányai és a tudósok meggyalázott fényképei kísérték.

A kutatókat valósággal sokkolta a támadás. Aki nem tartózkodott éppen az épületben, délután menekült el az intézet vendégházából. A személyzet tagjai döbbenten meredtek a romhalmazra - elmúlt éveiket ennek az egyedülálló gyűjteménynek a rendszerezésével és katalogizálásával töltötték, immár hiába.



Pótolhatatlan veszteség

A kutatók között szerzetesek és posztgraduális képzésen részt vevő fiatal diákok is voltak. Egy vietnami szerzetes, Tran van Ly, így beszélt a pusztításról: "Azért jöttünk ide messziről, mert ezt az intézetet egy kiváló és békés tudományos műhelynek ismertük. Remek könyvtárának és egyedi gyűjteményének köszönhetően a Bhandarkar Keleti Kutatások Intézete az egyik legfontosabb indológiai központ volt. Ezután már itt sem érezhetjük magunkat biztonságban?"

Ősi szanszkrit kézirat
A szanszkrit szakos hallgatók már nem rejtették véka alá indulatukat: "Sokat dolgoztunk és tanultunk, hogy itt kutathassunk. Mikor sikerült, megtisztelve éreztük magunkat. Most mindennek vége. Ez a pusztítás mindannak az ellenkezőjét képviseli, amiért mi dolgozunk. Azokat, akik ilyesmire vetemednek, nyilvánosan és példásan meg kell büntetni, hogy soha többé ne jusson eszébe senkinek ilyen szörnyűséget művelni. Senki sem törhet be még egyszer a művelődés szent intézményeibe és nem gyalázhatja meg azokat" - mondta Radhika Csandracsud egyetemi hallgató.

Egy harmadik kutató szerint csak a fundamentalista tálibok erőszakos rombolásához fogható, ami az országban történt. A gyűjtemény egyik legnagyobb vesztesége egy i. e. 600-ból származó, írásos szír agyagtábla.



Az egész egy könyv miatt

A Bhandarkar Keleti Kutatások Intézete elleni barbár támadás hátterében egyetlen, nemrégiben megjelent könyv áll.

Az Oxford University Press - a világ egyik legtekintélyesebb tudományos kiadója - 2003 júniusában jelntette meg az angol James Laine "Sivadzsi: Az iszlám India hindu királya" című kötetét, mely új értelmezésben tárgyalta Sivadzsi szerepét az indiai történelemben. Laine könyve vitatható elmélettel állt elő a herceg származásáról, és új formában értelmezte az indiai hinduk és muszlimok kapcsolatát a 17. századtól napjainkig.

És akinek a nevében
elpusztították őket:
Sivadzsi herceg
Novemberben már történészek is követelték a könyv kivonását a forgalomból, nem sokkal később az Oxford University Press újdelhi irodája - meglehetősen szokatlan módon - elnézést kért a mű megjelentetéséért. Mikor a szerző is sajnálkozását fejezte ki, úgy tűnt, az ügy megnyugtatóan rendeződött. Január 5-én mégis 250, magát a "Sambadzsi Osztaghoz" tartozónak valló feldühödött Sivadzsi-hívő tört be a Bhandarkar-intézetbe, melyet a könyv szellemével azonosítottak.

A támadók összetörték az ősi köveket, és betörték az üvegeket, ám előbb elvágták a telefonvonalakat, így a rendőrséget sem lehetett idejében értesíteni. Ezért valószínű: szervezett, előre kitervelt akcióról van szó.

A rendőrök három történészt védelem alá helyeztek, 72 támadót pedig letartóztattak.





Express India

Ananova


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár