2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Mediciek mindennapjai

2004. január 12. 11:24

A Medici-család mindennapi életmódjának minden eddiginél részletesebb rekonstrukciójára tesznek kísérletet olasz kutatók. DNS-vizsgálatok során a Mediciek genetikai hajlamait, betegségeit és halálokait katalogizálják és elemzik.

Korábban

Exhumálják a Mediciket
A pisai egyetem felkérésére egy régészcsapat állt fel, hogy exhumálják a Medici-család sírjait

Amint korábban beszámoltunk róla, 2004 júniusában a Medici-család nem kevesebb mint ötven tagját kívánják exhumálni, hogy a pisai egyetem munkatársai elemezhessék DNS-üket és elkészíthessék 3d-s portréikat.

A történeti dokumentumok, kortársi beszámolók alapján részleteiben ismert, hogyan váltak a Mediciek az észak-firenzei Mugello-völgy parasztcsaládjából Firenze és Toszkána uraivá 1434 és 1737 között.

A mostani vizsgálatok célja a Medici-család mindennapi életmódjának rekonstrukciója: `Természetesen a Mediciek története dokumentumokon és kortársi beszámolókon alapul. A mostani tudományos vizsgálat ennél mélyebbre áshat: meghatározhatja hogyan éltek, mit ettek, milyen betegségekkel küzdöttek, miben haltak meg` - mondta el a projekt vezetője, Gino Fornaciari, a pisa-i egyetem orvostörténésze.

A legismertebb Mediciek, a nagyszerű Lorenzo (1449-1492), és az alapítóatya Cosimo (1389-1464) tetemeit nem exhumálják, mert túlságosan törékenyek a sírjukat fedő Michelangelo által készített sírkövek. Viszont felnyitják Anna Maria Luisa (1667-1743), az utolsó Medici sírját, aki végrendeletével minden családi kincset Firenze városára hagyott, valamint Cosimo nagyhercegét (1519-1574) is, aki Firenze ellenőrzése alá vonta egész Toszkánát, és lerakta az eredetileg kormányépületnek szánt Uffizi galéria alapjait.

A DNS-vizsgálat során a Mediciek genetikai hajlamait, betegségeit és halálokait katalogizálják és elemzik. Gian Gastone, a legutolsó nagyherceg elhízottsága és vesekövei miatt halt meg, nővére, Anna Maria Luisa pedig mellrákban szenvedett. Tisztázható, hogy I. Cosimo izületi gyulladásért felelős genetikai hajlama milyen szerepet játszott reumás tüneteinek kialakulásában, illetve, hogy I. Francesco malária vagy mérgezés áldozata lett-e.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár