2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Család, emlékezet, program

2004. január 14. 12:44

Genealógia a weben

A genealógia, azaz eredet- vagy származástan (családtörténet) a családfák kutatásának tudománya. Az emberek közötti leszármazáson alapuló rokonsági kapcsolatokkal foglalkozó, az egész társadalmat átfogó történelmi segédtudomány az alábbi forrástípusokkal dolgozik:

  • Anyakönyvek: Az egyházi anyakönyvek (születés, halálozás, házasság ) általában a XVIII sz. elejétől kezdődően 1895-ig rendelkezésre állnak. 1895 október 1-től az állami anyakönyvezés vált hivatalossá. A magyar jogszabályok a személyiségi jogok és az adatok védelmében a kutatás határait úgy szabályozzák, hogy a születési anyakönyvek közül a 90 évnél korábbiak, a házasságiaknál a 60 évnél korábbiak, a halálozási anyakövek közül pedig csak a 30 évvel ezelőttiek tanulmányozhatók.
  • Levéltári kutatások: A legkülönfélébb források (pl. levelezések, peres iratok) alapján kideríthető a kutatott család illetve személy polgári állása, foglalkozása, vagyoni helyzete stb.
  • Gyászjelentések: A gyászjelentések a családtörténeti kutatás forrásai közül a legfontosabbak közé tartoznak. A kutatás alapját az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és aprónyomtatványtára százezres nagyságrendű, a XIX. és XX. századból származó gyászjelentés gyűjteménye jelenti. Ezen feltüntették az illető halálának és temetésének dátumát, helyét, életkorát, betöltött közéleti funkcióit, hivatalos elismeréseit. Megtaláljuk családtagjainak felsorolását, rokoni kapcsolatukat nem csupán az elhunyttal, hanem egymással is, mely újabb érdekes - esetleg eddig nem ismert - családi viszonyokra deríthet fényt.

    Ahhoz tehát, hogy hosszabb kutatás nélkül megtaláljuk a kutyabőrt, tudnunk kell a keresett személy nevét, vallását, a születés vagy házasság vagy halálozás pontos helyét és időpontját. A családfa elkészítése a fellelt anyakönyvi és egyéb adatok alapján a család egyes tagjait családfába rendezve történik.

    Családtörténet a weben

    A MyFamily.com a legnagyobb és legaktívabb online közösség a genealógiai, családtörténeti kutatások területén. Mára számos affiliációja alakult:
  • A MyFamily.com jelszóval védett online környezetében családtörténeti albumokat lehet készíteni, ahol a családok kutakodó tagjai kapcsolattartási, fényképalbum, chat és kalendárium szolgálatásokat is igénybe vehetnek. A családfák megrajzolásához rendelkzésükre áll egy online családtörténet készítő program is.
  • Az Ancestry.com az Egyesült Államok és Kanada több mint 1 billió névvel és 3000 adatbázissal, a világon a harmadik legnagyobb előfizetéses szolgáltatása az Interneten a ConsumerReports.org és a Wall Street Journal (WSJ.com) után.
  • A FamilyHistory.com ingyenes családtörténeti kutatásokhoz hasznos tartalom szolgáltatója: számos tippet, legjobb kutatási gyakorlatot és interaktív példákat nyújt.
  • A RootsWeb.com a genealógusok legrégebbi és legnagyobb online közössége.
  • Az Ancestry.co.uk az angliai és írországi családtörténeti kutatások kiindulópontja a weben.

    További példák a kitekintőben: Genealógia - családfakutatás

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár