2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyek Petrarca földi maradványai körül

2004. október 13. 12:30

A 700 éve született Petrarca földi maradványainak exhumálása érdekes felfedezéssel zárult.

Francesco Petrarca

Rejtélyeket hozott Francesco Petrarca olasz költő földi maradványainak exhumálása, a csontok között egy a XIII. században élt nő koponyáját azonosították. Olasz kutatók csaknem egy évvel ezelőtt kezdték meg Francesco Petrarca középkori költő földi maradványainak kihantolását a kis észak-olasz település, Arqua Petrarca temetőjében. Csontdarabokat küldtek az arizonai Tucson egyetemének laboratóriumába, amely hat hónapos elemzések után azt állapította meg, hogy a sírból kiemelt csontok egy középkorban élt hölgy maradványai, minden valószínűség szerint 1207-ből (a hibahatár az 1134-es és az 1280-as esztendő között szabta meg az elhunyt halálának időpontját), miközben a neves középkori olasz költő 1374-ben, 70 éves korában hunyt el.

 

A krimibe illő történet egyelőre kétségek között hagyja a tudósokat, köztük Vito Terribile Wiel Marin professzort, a kutatásokat és az exhumálást is vezető olasz szakértőt. Ugyanakkor a kétségek már tavasszal érzékelhetőek voltak, amikor is a DNS-vizsgálatok is problémákat jeleztek a tavaly november 18-án feltárt sírban talált csontok kapcsán: már akkor felmerült, hogy két személy földi maradványai keveredtek össze. Miközben a test maradványai valószínűleg a híres olasz költőé lehetnek, erre utal a csontfelépítés is, addig mások hamvai is a sírba kerülhettek, valószínűleg még a XVII. században - a jobb kar maradványai is ekkor tűnhettek el, egy velencei katolikus papnak "hála", akit ezért száműztek is a lagúnák városából. A koponyacsontok női maradványokat feltételeztek, ezért küldték azokat amerikai szakértőknek vizsgálatra.

 

 Az olasz kutatók szerint aki hozzáférhetett az idők folyamán a nagy költő sírjához, az a csontokat is megbolygathatta könnyűszerrel. Évszázadokkal ezelőtt ugyanis nagy divat volt - s nem csak a tudósok körében, az élet-halál problémájáról való meditációt jelezve - koponyát és más emberi csontokat tartani a dolgozószobákban. Arqua Petrarca temetőjében tavaly azzal a céllal kezdte meg a sír feltárását Vito Terribile Wiel Marin padovai anatómiaprofesszor, hogy rekonstruálják a néhai költőfejedelem egykori fizikai megjelenését. Az akkori vizsgálat egyébként azt állapította meg, hogy Petrarca a maga korában hatalmas termetűnek számító, 1,83 méter magas férfi lehetett. Földi maradványait nemcsak az 1873-as vizsgálat bolygatta meg, hanem a II. világháborús bombázások miatt kihantolt csontjait a velencei Dózse palota egyik földalatti rejtekhelyére vitték, s csak a háború után, 1946-ban helyezték ismét örök (?) nyugalomra Arqua Petrarca földjében.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár