2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Létezik-e új antiszemitizmus?

2004. október 19. 09:09

Az osztrák újságíró és publicista új könyvében a modern antiszemitizmus történetét mutatja be.

`Létezik-e új antiszemitizmus?` - teszi fel a kérdést Izrael, Európa és az új antiszemitizmus című könyvében Hans Rauscher, a neves osztrák újságíró és publicista. `Következtetése - és nemcsak az övé - az, hogy igen. A szörny visszatért` - válaszolt a kérdésre szerdán este a könyv bemutatásakor Franz Vranitzky volt osztrák szövetségi kancellár.

 

"Szaporodnak az antiszemita kilengések" - írja könyvében Rauscher. És Fritz Molden, az egykori ellenállási harcos, kiadó, újságíró és diplomata is - az ő ötlete volt a könyv megírása -, változást figyelt meg: az Izrael iránt korábban érzett lelkesedés helyett manapság sokaknak nehezére esik Izrael politikáját magától értetődően támogatni. Mi is az új tehát az "új antiszemitizmusban"? Vranitzky "az antiszemitizmus történetét" - Wolfgang Benzre, a berlini antiszemitizmus kutató központ vezetőjére hivatkozva - így vázolta fel: első a vallás által motivált régi antiszemitizmus, második pedig a pszeudo-tudományos, fajelmélettel alátámasztott zsidógyűlölet, ahogyan azt Hitler Adolf a gyakorlatban megvalósította. Harmadik formája a cionizmus-ellenesség, mint "harci fogalom", nemcsak Izrael Állam, hanem a zsidóság, mint közösség ellen is. Végül negyedik a "másodlagos antiszemitizmus", a zsidókkal szembeni ellenszenv, nem Auschwitz ellenére, hanem Auschwitz miatt, mert bűntettre emlékeztetnek bennünket. 

 

Az "új antiszemitizmusban" az az új, hogy "pótlólagos elkövetők" jelennek meg. Ezek közé sorolja Rauscher "az új baloldalt, az antiimperialistákat és az európai radikalizálódott muzulmánokat" idézett a könyvből Vranitzky. "Csökkent az Izrael iránti rokonszenv" - jegyezte meg a volt pártelnök és kancellár. Az Izrael elleni bírálatot arra használják fel, hogy "kiéljék meglévő antiszemitizmusukat és megragadják az alkalmat, hogy megbocsássanak önmaguknak. Izrael Európa gyermeke, de napjainkban úgy tűnik, hogy kizárólag az Egyesült Államok nyújtotta védelmet élvezi. Az európai szülők gyermekük iránti magatartására tehertétel nehezedik, "felelősséget és elkötelezettséget éreznek a palesztinok iránt. Ez viszont annak a következménye, hogy támogatták Izrael Állam létrehozását. Ebből ugyanis a palesztinok iránti közvetett európai felelősség következik - írja Rauscher.

 

Előre bocsátva, hogy "az antiszemitizmus európai jelenség lett", a könyv szerzője rámutat, hogy nem minden Izraelnek címzett bírálat egyben antiszemitizmus is. Az Izraelnek címzett bírálat azonban soha nem teheti kérdésessé Izrael Állam létét. "Ha pedig valaki azt mondja, hogy az izraeliek sem jobbak a náciknál, és népirtást visznek véghez, akkor ez antiszemitizmus" - szögezi le Rauscher és befejezésül megállapítja: "Nem hiszem, hogy végleg ki lehetne küszöbölni az új antiszemitizmust. Korlátok közé lehet azonban szorítani. Ehhez a civil társadalom éberségére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás határozott fellépésére, valamint az ifjúság nevelésére van szükség". Mindehhez fontos a nyilvános vita, vagyis az, hogy senki ne próbálja eltusolni a jelenséget, a politikusok sem - mutatott rá Hans Rauscher.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár