2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

130 éve született Izrael első államelnöke

2004. november 26. 11:10

Hájim Weizman a Cionista Világszervezet elnöke, nemzetközileg ismert kémikus, kukoricából vonta ki az acetont lőszeripari célokra, Irak királyával egyezkedett a zsidó-arab együttműködésről, majd rábeszélte az amerikai kormányt a Palesztina feletti gyámság tervére és Izrael Állam első elnöke lett.

A mai Oroszország területén fekvő Motolban született 1874. november 27-én. Érettségi után Németországban és Svájcban tanult kémiát. 1900-ban doktorátust szerzett Fribourgban, majd kémiát tanított és szerves kémiai kutatásokkal foglalkozott a Genfi Egyetemen.

Az 1890-es évek végén számos kutatási szabadalmat adott el, enyhítve családja nehéz anyagi helyzetén, majd Angliában telepedett le, és 1904-ben állást kapott a manchesteri egyetemen. Az I. világháború alatt - lőszeripari célokra - kidolgozta az aceton kukoricából való kivonását. Ez a munka jelentősen segítette az általa vezetett cionista politikai tárgyalásokat a brit kormánnyal.

Noha nemzetközileg ismert kémikus lett, politikai tevékenysége volt a jelentősebb.

 

Weizman

Aki megálmodta Izraelt
A cionista mozgalom magyar származású alapítója, Theodor Herzl halálának 100. évfordulójára magyar-izraeli történelmi dokumentumfilm készült

Emlékezés Szenes Hannára
Hatvan évvel ezelőtt, 1944. november 7-én végezték ki a nyilasok Szenes Hannát, a cionista ellenállás egyik vezetőjét

Egyre inkább elfogadta a cionista politika elsődlegességét. 1918-19-ben Fejszál emírrel, Irak későbbi királyával a zsidó-arab együttműködésről írtak alá megállapodást.

1920-31 között, majd 1935-től 1946-ig a Cionista Világszervezet elnöke volt, sokat utazott, hirdette a cionista ideológiát és pénzalapokat próbált szerezni. Politikai csatározások után az 1930-as évek elején visszatért a tudományhoz, 1934-ben a palesztinai Rehovotban megalapította a Daniel Sieff Kutatóintézetet.

 Vezető szerepet játszott a német zsidók és vagyonuk mentésében az 1933-as náci hatalomátvétel előtt. A II. világháború alatt erőfeszítései révén jöttek létre a brit hadseregben a Zsidó Brigádok.

 

1946-ban másodszor is elvesztette a Cionista Világszervezet elnökségét, a zsidó nép tiszteletét azonban mindvégig megtartotta.

1948 elején Washingtonban döntő tárgyalásokat folytatott Truman elnökkel. Ő beszélte rá az amerikai kormányt a Palesztina feletti gyámság tervére, az ő hatására ismerte el az USA a zsidó állam 1948. május 14-i proklamálását, és adott százmillió dolláros kölcsönt.

Ő lett az első izraeli államfő, 1948 szeptemberétől az Ideiglenes Államtanács, majd 1949 februárjától 1952. november kilencedikén Rehovotban bekövetkező haláláig Izrael Állam elnökeként volt hivatalban. 

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár