2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négyszáznegyven éve született Galilei

2004. február 16. 09:00

Korábban

Galilei és az inkvizíció
Galilei lehet, hogy nem a kínzástól, hanem a pokoltól félt, és ezért tagadta meg tételét.
Galilei titka
Röntgensugarak segítségével rájöhetnek a tudósok, hogy Galileinél mikortól vált bizonyossá: `mégis mozog a Föld`.
A Vatikán rehabilitálja Galileo Galileit
A Szentszék azért volt kénytelen módosítani szűk 400 évvel korábbi döntését, mert úgy ítélték meg, hogy 1633-ban tévesen vonatta vissza az inkvizíció Galileivel tanait.
A Mars-kutatás története I.
A vörös bolygó évezredek óta izgatja a tudósok kíváncsiságát. Háromrészes sorozatunk első részében a kezdetektől a 18. század végéig jutunk el.

Megkésett rehabilitáció

Németh László Galileije

1633-ban eretnekséggel vádolták meg, ám ő tagadta az 1616-os tilalmat. Az inkvizíció Kopernikusz tanainak elfogadásáért és terjesztéséért bűnösnek találta. Életfogytiglani börtönre és nézetei visszavonására ítélték. A kis híján hetvenéves Galilei belenyugodott az ítéletbe - ellenállásának megtörésében Giordano Bruno tragikus sorsa is szerepet játszhatott. A Szentszék nyomására "megtagadta, elátkozta és megvetette" korábbi hibáit. Büntetését Arcetri-beli házi őrizetre változtatták.


1634-ben írta Matematikai érvelések című könyvét, ebben kísérleti eredményeit későbbi mechanikai elveivel magyarázta. A Föld forgását hihetően bizonyította, de annak ellenére, hogy Kepler már 1609-ben kimutatta a bolygópályák ellipszis alakját, Galilei ragaszkodott a körpályákhoz. 1637-ben a Hold forgásának egyenetlenségeit tárta fel. Idős korára Galilei megvakult és megsüketült, ám alkotókedve nem lankadt. Életének végén az óramű ingával való szabályozását kutatta.

Galileo Galilei 1642. január 8-án halt meg Alcetriben. A firenzei Santa Crocéban szeretett volna nyugodni, de az egyház csak 1737-ben engedte, hogy hamvait ide szállítsák és sírját méltóan megjelöljék. A tudós az elsők között volt, akik eredményeik védelmében szembeszálltak a hatalommal. Megcáfolta az archimédeszi tanokat, és kimutatta: égen és Földön ugyanaz a fizika érvényes. Elsőként beszélt a kísérletek és a matematikai elemzés együttes szerepéről, kinematikai eredményei alapján alkotta meg Newton a dinamika törvényeit. A tudomány és a vallásos dogmák között zajlott pere csak 1992-es vatikáni rehabilitációjával ért véget.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár