2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legyen a történelem mindenkié

2004. február 26. 11:15

Mégis népszerűbb, mint valaha

Schama kétségkívül provokatív nézetei megosztják az angol kollégákat is. David Starkey tekintélyes cambridge-i professzor az egyetértők táborába tartozik. `Kétségtelen tény: a szaktudományos történetírás szörnyű. Egy csomó könyv nem más, mint élettelen lábjegyzet-tömeg. Tulajdonképpen fejjel lefelé kéne őket nyomtatni: a lap tetejére a lábjegyzeteket, alulra meg egy kis szöveget. A lábjegyzetelés persze nem új jelenség - az viszont, hogy fétisként kezeljük, igen.`
Starkey professzor, aki rendkívül népszerű sorozatainak köszönhetően az ország legjobban fizetett "tévétudósa" lett, hozzátette: "Mikor egyetemre jártam, a komolytalanság netovábbjának számított, ha valaki olvasható könyvet írt: a tudósokat arra nevelgették, hogy egymásnak írják a könyveiket. Jó időre ki is írták magukat a közönség érdeklődéséből. Az olyan áramlatok aztán, mint a revizionizmus, elképesztő leegyszerűsítésekre kényszerítették a történészeket, hiszen csak így tudták felvenni a versenyt, ha szembe akartak szállni az ilyen eszmékkel."

J. L. Nelson, a Schama által bírált "akadémikus" történetírás legfőbb műhelyének, a Royal Historical Society-nak az elnöke egyáltalán nem gondolja, hogy a történetírás ma rosszabb lenne, mint régen. "Eleve sokkal több dologgal foglalkozunk, rendkívül gyorsan nő a történelem számára érdekes témák száma. Aztán többen is vagyunk történészek, mint régen - úgyhogy a történelem népszerűbb, mint valaha. Kétsgtelen, hogy manapság másképp írunk, mint egy-kétszáz évvel ezelőtt. Szókincsünk nem oly bő és változatos, mint elődeinké, de ez nem jelenti azt, hogy ne írnánk érdekes dolgokról."


Schama kritikájáról még sokat fognak vitatkozni a brit történészek. Ám lássuk csak egy pillanatra, mit jelent angol viszonylatban a "közönség érdektelensége". Angliában soha nem adtak el annyi történelmi témájú könyvet, mint tavaly, s ez a szegmens a a szigetország teljes könyvforgalmának három százalékát teszi ki. A britek 1993-ban összesen 23 millió fontot költöttek történelmi könyvekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár