2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mussolini a családi emlékezetben

2004. november 25. 12:36

Közéleti botrány robbant ki annak az életrajznak a kapcsán Olaszországban, melyet Romano Mussolini, a diktátor fia írt apjáról.

Néhány hónappal ezelőtt példátlan könyv jelent meg Olaszországban: Romano Mussolini, az egykori fasiszta diktátor fia saját élményei és emlékei szemszögéből ábrázolta Benito Mussolinit. A könyv, melynek megjelenéséről annak idején mi is beszámoltunk, nem az államfő poltikusi oldalára és történelmi bűneire koncentrál, hanem emberi szemszögből, apaként és családfőként ábrázolja Mussolinit.


Az Apám, a Duce (Il Duce Mio Padre) nem foglalkozik Olaszország háborúba sodródásával, agresszív kül- és belpolitikájával, a fasiszta diktatúra évtizedeivel vagy a zsidók üldözésével. Inkább afféle családtörténet: a 170 oldalas kötetben a családtagok szemével látjuk a Ducét - megismerkedhetünk szokásaival és családi fotókon át bepillanthatunk intim életébe is. Az egyiken békés pikniken látjuk a diktátort, vállán a kis két éves Romanóval, egy másikon azonban katonai uniformisban, amint az olasz fegyverletétel után német segítséggel éppen megmenekül volt katonái fogságából.


"Néha azt az érzést keltette, hogy nem is önmagáért, hanem másokért él" - írja Romano Mussolini apjáról. A könyvből kiderül, hogy a Duce figyelemmel kísérte gyermekei iskolai szorgalmát és magaviseletét, és hogy "sohasem emelte fel a hangját, ám hírhedt szigorú pillantása is elég volt, hogy elfogjon bennünket a szorongás".


Az emberarcú Hitler német filmen
A Harmadik Birodalom végnapjairól szóló A bukás című filmet készítők az emberben rejtező szörnyet akarták bemutatni: "Szakítani akartunk az eddigi leegyszerűsítő ábrázolásokkal. Hitlert csak szörnyetegnek láttuk, pszichopatának, karikatúraszerű figurának. Pedig a különböző beszámolókból tudjuk: képes volt megnyerő is lenni, képes volt egy egész népet barbárságra csábítani - egy szörnyeteg ilyesmire sohasem képes."
Romano Mussolini - akiből híres festő és jazz-zenész lett - 17 éves volt, amikor 1945 áprilisában, 11 nappal annak kivégzése előtt utoljára látta apját. Mindeddig tartózkodott attól, hogy nyilvánossára hozza családi emlékeit.


Az idén szeptemberben megjelent könyv mind a 16 000 kinyomtatott példánya elfogyott - állítja a kiadó. A hiányt 5000 példány újranyomásával pótolták.


Sokan felháborodtak, mikor a könyvet egy állami tévécsatornán is bemutatták - az egyik tévékommentátor szerint a műsor egy érzelgős szappaoperához hasonlított.


"Két órányi történelem-leckét láthattunk egy fitt kis olaszról, aki szerető férj volt, jó apa, figyelmes após és jóságos nagypapa. Csakhogy ugyanez az ember történetesen két évtizeden át az ország diktátora is volt" - írta Curzio Maltese a baloldali La Reppublica című napilapban.


Romano Mussolini könyve nem is az egyetlen példa a Duce emlékének tisztára mosására. Mint korábban ezeken a hasábokon is beszámoltunk róla, Romano volt felesége, Maria Scicolone A tavola con il Duce (Egy asztalnál a Ducéval) címmel írt könyvet, mely a hajdani diktátor étkezési szokásairól és kedvenc ételeiről szólt.


Leányuk, Alessandra Mussolini, a jobboldali Nemzeti Szövetség képviselője saját mozgalmat alakított nagyapja nevének megtisztítására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár