2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Sándor: a történész a film mögött

2004. december 1. 12:54

Zsarnok hódító?

`Az antikvitásban és a mai ábrázolásokban hősként tüntetik fel Nagy Sándort. Ám inkább egy kegyetlen kor zsarnoka volt, kinek serege többezer embert ölt meg. Hogy ne váljék mítosszá, a maga valójában mutatjuk be a történelmi személyiséget, feltüntetve a kevésbé dicsőséges pillanatokat is, például unokatestvérének és potenciális riválisának, Amüntasznak meggyilkolását.` - vallja Fox.

A több ezernyi "barbár" katonai leigázása Fox szerint dicsőséges volt, és a korban senki sem támadta Nagy Sándort azért, mert több ezer "ellenséges" indiait megöletett. A barbár világ leigázása ugyanis Arisztotelész politikai és etikai elmélete alapján történt. A hódítás e pillanatait - akár később a rómaiaknál is - számos formában megörökítették és sokáig ünnepelték. Ha egy nép megadta magát Nagy Sándornak, az országot betagozták a birodalomba, a vezetőket pedig a birodalmi közigazgatás részeivé tették. Így a "felszabadító" és a "felszabadított" szerepe olyan értelmezési kérdés maradt, ami Fox szerint nagyon jól ábrázolható filmes eszközökkel.

 

Hitler előképe vagy multikulturális uralkodó
A történészek egy előző generációja Nagy Sándort egyenesen Hitlerhez és Sztálinhoz mérte a provokáció nélküli inváziós háborúk és a gyilkolások mértéke miatt. A későbbi  történész-nemzedékek, így Fox azonban harmonikus királyság kísérleteként értelmezi Nagy Sándor birodalmát, ahol a makedónoktól az indiaiakig mindenki békében élhet egy nagy birodalomban. Ezért is tette lehetővé az uralkodó a makedónok és perzsák közötti házasságot, melyhez személyesen Roxánával kötött frigyével mutatott példát. "Nagy Sándor multikulturalitás irányába tett lépéseit szerettük volna megmutatni a filmben."

 

Robin Lane Fox és Oliver Stone a forgatáson

 

Fox szerint a film nagy lépést tett a történelmi filmek hagyományában, hiszen több  szempontból vizsgálva és nyitottabban fordul Nagy Sándor személyisége felé. Az uralkodó - görög ügyvédek által kritizált - biszexualitásának megjelenítése Fox szerint a férfiak közötti kapcsolatok ábrázolásában kevésbé kapott szexuális jelleget: "A férfiak közti fiatalkori barátságok felnőtt korban is megmaradtak, s persze volt olyan egyértelmű fizikai vonzódás is, melyet a filmben Nagy Sándor és az eunuch Bagoas közti kapcsolat szemléltet. Ám nem tagadható le az a hatás sem, melyet Roxána gyakorolt férjére."

 

"Azt azonban mindenképp le kell szögeznem, hogy ez nem egy dokumentumfilm. Vannak történeti alapjai, és bőven találhatók benne hiteles történeti részletek. A hibákra vadászó kritikusok hozzáállásával van baj, mivel egy ilyen film esetében a hibátlan "történetiség" lehetetlen, mindenképpen komoly hiányok maradnak benne. A helyes megközelítés a történeti helyzet egy aspektusának megértésében és annak megragadásában rejlik, és ez adhat a filmnek hatásos történeti jelleget."

"A mai technikai lehetőségekkel óriási seregeket, területeket, hadseregeket mutahatunk be, olyan megközelítésben, melyre a régészet tudománya sosem lenne képes. Ez szerintem remekül sikerült - például a gaugamelai csata esetében."

"Nagyon jól sikerült a történeti személyek kapcsolatainak megjelenítése is. Remélem, hogy aki megnézi a filmet, szeretne majd még többet megtudni a valós történeti háttérről, s a filmben felkapott szempontokon túl is megismerkedni Nagy Sándorral."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár