2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az amerikai légvédelem radarral keresi a Mikulást

2004. december 6. 10:04

Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság az amerikai-kanadai légtérre potenciális veszélyt jelentő objektumok keresése, nyilvántartása és elhárítása mellett ötvenedik éve lesi a legmodernebb eszközökkel az eget, hogy megtalálja a Mikulásnak nevezett bajkeverőt, aki karácsony éjjel rénszarvasok által húzott szánján behatol az amerikai légtérbe, hogy ellássa éves kötelességét.

Ereklyeháború
A törökországi Demre (Myra) városa visszaköveteli Szent Miklós püspök jelenleg Bariban őrzött ereklyéit. Az olaszok hajthatatlanok. A Vatikán még hallgat
Miklós, a gyermekbarát szent
A karácsonyon kívül nincs még egy olyan ünnep az évben, amelyet a gyermekek olyan izgalommal várnának, mint december 6-át, Szent Miklós napját

Mikulás: kis-ázsiai püspökbõl a gyerekek kedvence lett
Szent Miklós rendkívül elfoglalt, hisz a gyermekek mellett ő vigyáz a szatócsok, a kádárok, és a hajósok lelki üdvére is
50 éves a NORAD (North American Aerospace Defense Command) Mikulás-követő rendszere. A hagyomány kezdete 1955-re tehető, mikor Colorado Springs egyik napilapjában a helyi gyerekek a közeli Kontinentális Légvédelmi Parancsnokság vezetőjéhez folyamodtak azon kérésükkel, hogy szeretnék megtudni, mikor érkezik meg hozzájuk a Mikulás, és hová megy tovább tőlük. A radarkezelők ekkor úgy döntöttek, hogy a röppályaadatok elemzésével segítenek a gyerekeknek a Mikulás útvonaltervének megfejtésében.

1958-tól a légvédelem operátorai még személyesen feleltek minden telefonáló kérdésére, ám a fokozódó médiaérdeklődés miatt új internetes is szolgáltatást indítottak. A telefonos forródróton kívül, melyet idén az 1-877-HI-NORAD számon lehet hívni december 24-én délután öt órától 1997 óta a NORAD-MIKULÁS weboldalon hat nyelven teszik közzé a Mikulás röppályájának rejtélyeit.

A Mikulás-webcamen látható videón a Télapóról szóló tradicionális karácsonyi dalokat sugároznak katonazenekarok előadásában, illetve Ringo Starr karácsonyi dalainak válogatását is közvetítik.

A NORAD Mikulás-hadműveletének internetes felületét tavaly három nap alatt 577 millióan nézték meg, illetve 60000 e-mailt és 49000 telefonhívást kaptak a légvédelmi munkatársak. A weboldalon számos gyermekien lényeglátó kérdésre találnak választ az aggódó szülők, mint például, hogy miként ereszkedik le a Mikulás a kéményen keresztül?

A témáról könyvet is megjelentető Roger Highfield szerint az egész csak a NORAD elterelő akciója, mely "csak palástolni igyekszik számos technikai megoldást, melyet a kutatók a Mikulástól loptak el".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár