2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy euróért kapta meg a Calypsót a Cousteau Társaság

2004. december 6. 13:26

Szimbolikus egy euróért adta el Jacques-Yves Cousteau legendás kutatóhajóját, a Calypsót tulajdonosa, az ír Loel Guinness a kapitány örököseinek, hogy felújíthassák a La Rochelle-i kikötőben hat éve rozsdásodó hajót.

A Calypsót még Guinness azonos nevű nagyapja vette meg 1942-ben az amerikai hadiflottától Málta szigetén. Az egykori aknaszedőt aztán rábízta a francia flotta volt tisztjére, Cousteaura, aki óceánkutatásaihoz átalakította a hajót.

A tulajdonjog azonban Guinnesséknél maradt, Cousteau, majd 1997-ben bekövetkezett halála után az özvegye, Francine által alapított Cousteau Társaság és annak francia részlege, a L,Équipe Cousteau csupán a Calypso imázsának jogát birtokolta. A tulajdonjog átadására azért volt szükség, mert csak így kezdhették el a Cousteau Társaság által kezdeményezett restaurálást az amerikai Carnival cég vezetésével.

A világ legnagyobb, miami központú, hajórestauráló cége a Bahamákon lévő üzemben végzi majd el a javításokat és ezt követően a Calypso végleg valahol a Karib-tengeren horgonyoz majd. Egyfajta úszó múzeummá alakítják át, a természettudomány és a környezetvédelem szolgálatában.

A Cousteau-társaság reméli, hogy még karácsony előtt elszállíthatják a hajót La Rochelle-ből. A Calypso több mint négy évtizedes óceánjárás után 1996-ban Szingapúr közelében süllyedt el egy összeütközés következtében. Két évvel később vontatták be La Rochelle kikötőjébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár