2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Imámok és rabbik tartanak közös tanácskozást a világbékéről

2005. január 5. 13:24

Történelmi jelentősségű tanácskozáson vesznek részt zsidó és iszlám vallási vezetők Brüsszelben, hogy a vallási intolerancia ellen dolgozzanak ki konkrét terveket.

Több mint száz, többségében közel-keleti imám és rabbi érkezett Brüsszelbe a világ minden tájáról, hogy egy háromnapos konferencián konkrét akcióterveket foglamazzon meg a vallási erőszak és tudatlanság megszűntetéséről. A konferencia főszponzora a Hommes de Parole Alapítvány, melynek II. Albert belga és VI. Mohammed marokkói király is tiszteletbeli tagja.

A konferencián résztvevő Michael Melchior norvég főrabbi a Jerusalem Post számára elmondta "mindkét oldalon vannak vallási vezetők, akik erőszakra buzdítanak a hit nevében és ennek végre véget kell már vetni. Nem csak az iszlám vezetői bűnösök. Egyes rabbik férgeknek, patkányoknak nevezik a muzulmánokat és egy olyan parancsolatra hivatkoznak, miszerint minél több muzulmánt el kell pusztítani. Kétségtelen, hogy a totalitárius muzulmánok vezetői veszélyeztetik a világbékét, de a zsidóknak is harcolniuk kell a felbujtók ellen."

Izraeli oldalról She'ar-Yashuv Hacohen haifai főrabbi, Eliahu Bakshi-Doron egykori szefárd főrabbi, Avraham Sherman, a Tel Aviv-i rabbitanács tagja, Ya'acov Ariel Ramat Gan főrabbija és Dudi Zilbershlag, a Bakehila hetilap szerkesztője valamint a szegénység ellen kűzdő civil szervezet vezetője vesz részt a tanácskozáson. Az imámok között megtalálható Abdul Kareem Alzarba, a jeruzsálemi Sziklatemplom imámja, Dawoud Zini akkói imám, Talal Sedir sejk a vallásközi ügyek palesztin hatóságának képviseletében és Muhammad Zibdeh jeruzsálemi imám is.

Az alapítvány által szervezett 2002 januári alexandriai konferencia után, mely a palesztin-izraeli erőszak megszűntetésére koncentrált, a mostani brüsszeli tanácskozás az iszlám és a judaizmus közös értékeire helyezi a hangsúlyt - mondta el a norvég főrabbi. A közös értékek kölcsönös felismerésére szerinte azért is szükséges, mert "sok résztvevő rabbi még sohasem tapasztalta meg a muzulmán vezetőkkel folytatott igazi vallási párbeszéd erejét" - hangsúlyozta. Majd hozzátette "történelmi esemény egy ilyen konferencia megrendezése. Az elképzelések szerint a vallás olyan pozitív erővé válhat, mely megváltást hoz a világnak."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár