2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Skóciában a Hitler-kupát

2004. március 30. 10:00

Megtalálták Skóciában egy magánszemélynél az ún. Hitler-kupát, amelyet a náci diktátor az 1936-os berlini olimpia után rendezett golfverseny győzteseinek szánt, s amelyről évizedek óta senki se tudta, hol rejtőzik.

Korábban

Hitler walesi szeretője
Adolf Hitler kis híján házasságot kötött egy félig walesi származású nővel, Richard Wagner zeneszerző menyével.
Hitler kedvenc filmese
Újabban erős fájdalmak gyötrik a százéves Leni Riefenstahl rendezőnőt, aki leginkább arról ismert, hogy Hitler kedvelt filmese volt.
Hitler a karikatúrában
Hitler a karikatúrában címmel a náci propaganda-fogásokról szóló könyvcsemegét jelentetett meg az olasz Manifestolibri kiadó.
A brit foci titkosszolgálati múltja
Újabb angliai levéltári kutatások szerint a brit belső elhárítás (MI5) és hírszerzés (MI6) a hidegháború idején kereskedelmi és sport kapcsolatokat használt fel a szovjetek elleni kémkedésre.
Csavard be, mint Henrik
VIII. Henrikről eddig is tudtuk, hogy élvhajhász iszákos volt, kérkedett a pénzével, és hajkurászta a nőket. Alig érhet tehát meglepetésként bárkit a hír, mely szerint a nyakas király focista volt.

Mint arról a londoni Daily Telegraph pénteki számában beszámolt, egy bizonyos Leonard Sculthorp fedte fel, hogy tíz éve van a tulajdonában a kupa, amelyet díszdobozában, jó állapotban őrzött meg.

A versenyt a németországi Baden-Baden fürdővárosban rendezték, közvetlenül az olimpia után, augusztus 26-án és 27-én. Németországban nem volt hagyománya a golfnak, nem voltak különösebben jó versenyzői sem - valószínű, hogy a nácik ezzel a versennyel akarták lemosni azt a "gyalázatot", amely a nácik "árja büszkeségét" érte az olimpián. A "felsőbbrendű faj" dicsőségének szolgálatába állított olimpiai játékok hőse ugyanis a fekete bőrű amerikai atléta, Jesse Owens lett, aki négy számban szerzett aranyérmet.

A golftorna első napján a német versenyzők (Leonard von Beckerath és C.A. Helmers) kiválóan szerepeltek: a meghívott angolok és franciák előtt végeztek. A jó hírek hallatára Hitler rögvest Baden-Badenba indult, hogy ő adhassa át a trófeát sportolóinak. Még az úton érte utol a hír, mely szerint az angol páros (Tommy Thirsk és Arnold Bentley) elhúzott a németek előtt, és a franciák is javítottak a pozciójukon. Mikor egyértelművé vált, hogy itt sem az "árja" sportolók viszik el a pálmát, Hitler bosszúsan visszafordult. A kupát végül is a német golfszövetség elnöke, Karl Henkell nyújtotta át az angol sportolóknak.

A trófea története ezen a ponton homályosult el. Annyi bizonyos, hogy a győztes sportolók magukkal vitték Angliába, és hosszú ideig az angol Golf Társaság (Golf Society) londoni központjában volt. A Társaság azonban később a skóciai Dron Courtba költözött. Michael Bonallack, aki 1983 és 1999 között a Royal and Ancient Golf Club titkára volt, így emlékszik: "Tudomásom szerint az Angol Golf Unió (English Golf Union) a londoni Whitehall Courtban székelt, és ugyanitt volt a központja a Golf Társaságnak is. Aztán az Angol Golf Unió kiköltözött ugyan Whitehall Courtból, de otthagyta a Hitler-kupát. Azt valószínűleg a Golf Társaság vitte magával, mikor ők is elköltöztek Skóciába. A legutolsó dolog, amit tudok a trófeáról, hogy Dron Courtba került, a Golf Társaság új központjába."

Még a sportág legjobb ismerői is azt hitték, a Hitler-kupának teljesen nyoma veszett. Csakugyan elég kevesen lehettek, akik ismerték a kétes múltú trófea valódi történetét. Néhány nappal ezelőtt viszont egy skót úriember, bizonyos Leonard Sculthorp felfedte: jó tíz éve nála van a kupa.

A 73 éves Sculthorp elmesélte, hogy a kupát akkor találta meg, amikor megvásárolt egy londoni golfklubot, majd az ott talált kupát magával vitte skóciai házába. És közben, mint mondta, jókat nevetett a Hitler-kupa "eltűnéséről" szóló történeteken.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár