2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A székely kálvária stációit a bonyhádi Székely Házban állítják ki

2005. január 20. 13:10

Az 1764-es madéfalvi vérengzést követően a székelyek által elszenvedett megpróbáltaátsok állomásait örökíti meg az a 14 faragott tábla, amelyet Bonyhádon őriznek, hatot a Völgységi Múzeumban, nyolcat pedig most állítottak ki a Székely Házban.

A kálváriát, amely a bukovinai székelyek 150 éves hányattatásának történetét ábrázolja, 1943-ban készítették a népcsoport Bácskába telepítését követően, s eredetileg Bácsjózseffalva vasútállomását díszítette - ismertette az MTI-vel a bonyhádi Völgységi Múzeum igazgatója, Szőts Zoltán. A székely identitást megfogalmazó, Csaba vezér emlékét őrző első, valamint a kereszt felvételét ábrázoló, István királynak emléket állító második tábla mintegy keretként fogja össze a Bukovinába, majd Bácskába történő hazatelepítés eseményeit.

 

A múzeum vezetőjének elmondása szerint a stációk közül az eddig raktárban őrzött nyolc táblát a bonyhádi Székely Ház januári felavatásakor tárták a nagyközönség elé, s május közepén kerülnek vissza a múzeumba. Bonyhád a II. világháború után Magyarországra - többségben Tolnába, Baranyába - telepített bukovinai székelyek központja, itt alakult meg a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amelynek a 2001-ben, egy nyertes pályázat által birtokba vett Székely Ház ad otthont. Az évek során apránként felújított épületegyüttes mostanra szakköri termekkel, valamint a múzeum közreműködésével gondosan kialakított hagyományőrző kiállításokkal várja az idelátogatókat.

 

Az előtérben a kilenc táblás Székely sorsok című fotó-dokumentum kiállítás régi fényképekkel utal a bukovinai, bácskai évekre. A Lőrincz Aladárné Népművészet Mestere által vezetett szövő szakkör terme egyúttal egy székely lakószobát elevenít meg. A tiszta szobába belépőt népviseletbe öltöztetett férfi és női figura fogadja a székely tárgykultúra elemeivel, a kelengyeládával, vetett ággyal, amely az ősi geometrikus motívumokkal díszített, úgynevezett "festékes" szőnyeggel, "magyaros és németes párnákkal", dunyhákkal, díszes "sarkos" lepedővel van feltornyozva. A Székely Ház idegenforgalmi nevezetesség is, délutánonként 14-16 óra között fogadja a látogatókat.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár