2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvan éve tűnt el Wallenberg

2005. január 17. 12:22

A Wallenberg-dosszié máig lezáratlan

Wallenberg diplomáciai mentőakciója

A budapesti gettó felszabadítása

Wallenberg tevékenységének közvetett hatása azonban ennél sokkal jelentősebb volt, mert egyrészt a svéd példa nyomán a többi semleges követség is csatlakozott a mozgalomhoz, másrészt gyakran puszta jelenlétével is meg tudta akadályozni a pokol elszabadulását. Nem egy esetben a Duna-parton a nyilas kivégzőosztagok sortüzét néhány perccel megelőzve mentett meg üldözötteket. Olykor felbukkant kocsijával és hűséges sofőrjével, Langfelder Vilmos gépészmérnökkel a bécsi országúton, élelmiszert, gyógyszert osztogatva a menetoszlopban tántorgóknak, sőt még a vagonokból is megpróbálta kiemelni, akit lehetett. Az üldözöttek megmentőjeként azonban ő maga is üldözötté vált. 1944 vége felé Budáról Pestre helyezte át a követség működését, de védettjei ekkor már sehol sem voltak biztonságban.

1945. január 17-én a Budapestet elfoglaló szovjetek a debreceni szovjet főparancsnokságra rendelték, ahová elindult, de nem érkezett meg. Feltételezések szerint sofőrjével együtt a Szovjetunióba hurcolták, ahol kémkedés vádjával bebörtönözték.

Halálának helye és időpontja vitatott, egy börtönorvos feljegyzése szerint 1947. július 17-én halt meg Moszkvában. Időről időre felröppennek olyan, később mindig megcáfolt hírek, hogy még akár a nyolcvanas évek végén is életben lehetett. A sorsának alakulását hitelesen nyomon követő Wallenberg-dosszié máig lezáratlan.

2000. december 22-én az orosz főügyészség rehabilitálta őt és sofőrjét is, elismerve, hogy a budapesti svéd misszió két egykori munkatársát a szovjet hatóságok politikai okokból üldözték.

A Raoul Wallenberg tevékenykedése előtti késői főhajtásként, 1981. szeptember 22-én az amerikai kongresszus tiszteletbeli állampolgársággal tüntette ki. (A magas elismerésben rajta kívül csak Sir Winston Churchill részesült.) Magyarország a 2003. november 17-én adományozott Budapest díszpolgára címmel tisztelgett az emléke előtt, s tevékenységére több emlékmű és szobor emlékeztet a fővárosban.

 

(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár