2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Don Quijote újra hódít Spanyolországban

2005. január 19. 12:09

Éppen négyszáz éve, hogy megjelent Cervantes műve a híres-neves Don Quijote de la Mancha lovag kalandjairól, s lám, spanyol kutatóknak rafinált számítások segítségével a közelmúltban sikerült is meghatározniuk, hol élt a búsképű lovag.

Ismerje meg a kort, melyben a Biblia után a második legtöbb nyelvre lefordított mű született!

Ismerje meg a csatát, melyben a szerző elvesztette fél karját!

Ha még nem olvasta a Don Quijotet, most itt megteheti!

"La Mancha egyik falujában - a nevét említeni sem akarom - élt nemrég egy nemesember, olyasféle, akinél a fogason dárda, régi pajzs függ, van egy girhes paripája meg egy nyughatatlan agara" - így indul Cervantes idén 400 éves műve.

Don Quijote szülőfalujának titka évszázadokon át rejtve maradt, ám a könyv kiadásának négyszázadik évfordulójára készülve a madridi Complutense Egyetem kutatóinak sikerült meghatározni, melyik faluban élt a búsképű lovag. A Francisco Parra Luna által vezetett tíztagú spanyol kutatócsoportban irodalmárok, geográfusok, történészek, filológusok, szociológusok és matematikusok dolgoztak együtt két évig, hogy felvázolják Don Quijote és hű fegyverhordozója barangolásainak útvonalát.

A kutatók Cervantes helységnevekkel és utazási időkkel kapcsolatos utalásai alapján végeztek számításokat, melyek szerint a műben konkrétan meg nem nevezett La Manchai falu valójában a Madridtól 225 kilométerre délre, Ciudad Realtól pedig 50 kilométerre délkeletre található 5800 lakosú kisváros, Villanueva de los Infantes.

Az útvonal számításoknál a búsképű lovag és fegyverhordozója eltérő testalkatát, Rocinante (Don Quijote girhes paripája) és Rucio (Sancho Panza szamara) gyorsaságának különbségét, az évszakonként és napszakonként eltérő menet-teljesítményeket egyaránt számításba vették. Mindezek alapján a kutatók egy szélmalmokban és rosszhírű fogadókban bővelkedő környék kisvárosát azonosították, mely a négy évszázados jubileum idején jelentős idegenforgalmi fellendülésre számíthat.

Cervantes műve a korabeli híres-hírhedt lovagregények paródiáját akarta nyújtani, és a világirodalom első regénye lett. A Biblia után a második legtöbb nyelvre fordítottak le. Ha már olvasta a Don Quijotet, itt elmondhatja róla véleményét!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár