2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Don Quijote szerelme valóban létezett

2005. január 20. 12:07

Valóban létezett Dulcinea, Don Quijote de la Mancha, a búsképű lovag szíve hölgye. A La Mancha járásbeli El Tobosóban van a múzeumház, ahol az az asszony élt, aki megihlette Miguel Cervantest és akinek az Aldonza Lorenzo nevet adta regényében.

Don Quijote és Dulcinea
találkozása William Hogarth
metszetén

Az épület jellegzetes La Mancha-i ház, nagy, fából készült kapuval, belül a XVII. századi otthonok tipikus elrendezésével, gyönyörű, díszesen faragott bútorokkal. Külön érdekessége egy óriás melléképület, amelynek egyik felében a házi borkészítés eszközeit tárolják, a másikban pedig nagy galambház volt, ahová ma is könnyen el lehet képzelni Dulcineát. A múzeum azonban áprilisig zárva tart, annak ellenére, hogy már január 21-én megkezdődnek a Don Quijote-ünnepségek a regény megjelenésének 400. évfordulója alkalmából. Az ok: az utolsó tatarozás 1979-ben volt és a ház állaga megromlott, penészednek a falak, hullik a vakolat, új tereket kell biztosítani a kiállításoknak - írja az El País című spanyol napilap.

 

A kétezer lakosú El Tobosónak azonban így is van kínálnivalója. Állandó látványossága a San Antonio Abad templom és tornya, amelynek sárga kövei napos időben rávetődnek a környező fehér házakra és különleges színhatást keltenek. Péntektől színpompás karnevált rendeznek, amelyben a regény szereplői kelnek életre, márciusban a központban a Don Quijote lapjain leírt nőalakoknak szentelnek napokat, áprilisban pedig egy színházi csoport tart előadást a mű első részéből. Közben látogatható a Cervantes-központ, ahol megtalálni a regénynek 50 nyelven megjelent 300 kiadását.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár