2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkerült az elrabolt iraki műkincsek fele

2004. április 2. 10:00

A héten ismét gyarapodott a megkerült iraki műkincsek száma: az elrabolt tárgyak mintegy fele már újra biztonságban van. Legutóbb a jordán és a szír kormány jelentette be: kész visszaszolgáltatni a területén felbukkant, a háború sújtotta ország múzeumaiból származó műkincseket.

Korábban

Újraírhatjuk az ókori történelmet
A nemzetközi szankciók, majd háborúk sújtotta Irak földje még rengeteg, eddig feltáratlan régészeti emléket rejt.
Irán segít az iraki műemlékek helyreállításában
Az Iráni Kulturális Örökség Szervezete bejelentette: szakértőkkel támogatná Irak háborúban megrongálódott értékeinek helyreállítását.
Lőttek az iraki régészeti leleteknek
Egy nemzetközi tudóscsoport olyan térképeket bocsátott az Irak elleni invázióra készülő amerikai hadsereg számára, amelyek segítségével talán meg tudják óvni a több ezer éves leletek nagy részét.

Az ammani kormány bejelentette: kész visszaszolgáltatni azokat a műkincseket, melyeket a háború okozta zűrzavarban csempésztek Irakból Jordániába. A jordán hatóságok mintegy 700 ilyen tárgyról tudnak - kzölte a héten az ország hírügynöksége, a Petra.

Jordánia műemlékügyi hivatalának igazgatója, Fawaz Khreisha szerint a határőrség és a vámosok által elkobzott tárgyak biztosan múzeumokból származnak, hiszen látszik rajtuk a konzerválás és a szakirodalom is számon tartja őket. A jordán műemlékügyi hivatal az összes tárgyat gondosan lefotózta, a felvételeket pedig egy CD-n elküldte az iraki hatóságoknak. Mint ismeretes, Irak felbecsülhetetlen kincseket őrző nemzeti múzeumát tavaly, Szaddam Huszein hatalmának megdöntése után azonnal kirabolták, és több ezer egyedi műtárgynak veszett nyoma.

A New York Times szintén eheti cikke szerint egyébként tíz hónappal az iraki nemzeti múzeum kifosztása után az elrabolt műkincsek fele már megkerült. A múzeumhoz hasonlóan azonban a tárgyak többsége maga is restaurálásra szorul. Irak vezető tudósainak viszont még ambciózusabb tervük van: igazi, vonzó atmoszférájú nemzetközi tudományos központtá akarják fejleszteni a ma még romokban heverő intézményt.

Az emberiség kulturális örökségének egyedi emlékeit őrző múzeum a Szaddam-rezsimet is megsínylette, hiszen az elmúlt 24 évben a különleges gyűjtemény gyakran zárva volt. A felújítás miatt viszont várhatóan nem is nyit ki még legalább két évig.

Donny George, az intézmény igazgatója az amerikai újságnak elmondta: a múzeum 500-600 000 műtárgyából mintegy 14 000-et vittek el a rablók, ezekből viszont már 4000 vissza is került Irakba. Az Egyesült Államok vámhatósága megfeszített munkával további ezret talált meg. A Jordániában lefoglalt 700 műkincs melett pedig ott van még a Szíriában lévő mennyiség, melynek fotóit három CD-n juttatták el Damaszkuszból az iraki illetékesekhez.

Közben a szintén hatalmas kulturális örökségel rendelkező Egyiptomban 5000 egyiptomi fontos (kb. 800 amerikai dollár) óvadék ellenében szabadon bocsátottak egy francia régészt - közölte az AFP hírügynökség. Stephane Rousseau poggyászában hatrátlépéskor ugyanis jópár agyagfigurát és 158 érmét találtak. A francia követség kezességet vállalt azért, hogy a tudós nem hagyja el az országot.

Rousseau és ügyvédje képtelenségnek tartja a vádat, hiszen állításuk szerint a régésznél lévő tárgyak csupán mai utánzatok, és semmi közük sincs ahhoz az ásatáshoz, melyet a francia vezetett. Ha mégis bebizonyosodik Rousseau bűnössége, 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetés elé néz Egyiptomban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár