2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aranyfolyó a Central Parkban

2005. január 25. 10:00

Új művészi elképzelését valósítja meg New York-ban Christo, aki nevét azzal tette ismertté, hogy `felöltöztette` a berlini Reichstagot és a párizsi Pont-Neuföt. A Central Parkban felállítandó hatalmas montázs címe: A kapuk.

Az aranyfolyó tervei

A mű megvalósításának legnehezebb része a szükséges engedélyek megszerzése volt. Miután megkapta, száz emberrel, zenészekkel, színészekkel, munkásokkal január elején nekilátott az alapok lerakásának: acéltalapzatokat állítottak fel, erre szerelik majd rá az öt méter magas kapukat. Összesen 7.500-at, 37 kilométer hosszan, a park nyugat-keleti irányában. A kapu tetejéről lógnak majd le a sáfrányszínű kelmék, ami azt a képzetet adja, hogy egy aranyfolyó kanyarog a fák között. A művész azt mondta, hogy azért választotta ezt a meleg színt, hogy kontrasztot képezzen a téli park szürkeségével szemben - írta a spanyol El País című lap.

 

A mű nem tartalmaz semmiféle üzenetet, sem szimbólumot, ennek ellenére eredeti elképzelését jelentősen módosítani kellett. Christo már 1981-ben meg akarta valósítani, de a város illetékesei nem adtak rá engedélyt, mert nem értettek egyet azzal, hogy a kapuk felállításához gödröket akar ásni, és mert tartottak attól, hogy a sok lengő lepel elriasztja a madarakat. A terv előzetes számítások szerint 21 millió dollárba kerül és a fém, amit felhasználnak hozzá, harmada annak, amiből az Eiffel-tornyot megépítették. Christo felesége, Jeanne-Claude kijelentette, hogy nem kérnek támogatást, saját zsebből fizetik az egészet. Christo rajzokat készít az installációról, ezeket a gyűjtőknek és múzeumoknak adják el.

 

Az avatás előreláthatóan február 12-én lesz és a kapuk két hétig maradnak a parkban. A Metropolitan múzeum megnyitja tetőit a látogatók előtt, hogy a magasból tudjanak gyönyörködni a látványban. New York városa reméli, hogy Christo aranyfolyója sok turistát vonz majd és így sok "aranyat" - kb. 80 millió dollár bevételt - eredményez neki.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár