2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Don Quijote igazi faluját

2005. január 27. 09:33

A legújabb spanyol kutatási eredmények szerint Don Quijote nem az új-kasztíliai Argamasillában élt, hanem a közelében lévő Villanueva de los Infantesben.

Korábban

Don Quijote szerelme valóban létezett
Valóban létezett Dulcinea, Don Quijote de la Mancha, a búsképű lovag szíve hölgye. A La Mancha járásbeli El Tobosóban van a múzeumház, ahol az az asszony élt, aki megihlette Miguel Cervantest és akinek az Aldonza Lorenzo nevet adta regényében.

Don Quijote újra hódít Spanyolországban
Éppen négyszáz éve, hogy megjelent Cervantes műve a híres-neves Don Quijote de la Mancha lovag kalandjairól, s lám, spanyol kutatóknak rafinált számítások segítségével a közelmúltban sikerült is meghatározniuk, hol élt a búsképű lovag.

Ide álmodta Miguel Cervantes a búsképű lovagot és innen indította el kalandos, romantikus vállakozásaira. A kutatók 27 lehetséges helyet vizsgáltak meg a földrajz, a filológia, a szociológiai, sőt a matematika segítségével. Ez utóbbi felhasználásával számították ki Don Quijote gebéjének, Rocinanténak és Sancho Panza szamarának feltételezett sebességét - írja a spanyol El País című napilap. A barokk-reneszánsz emlékekben gazdag helység lakói örülnek a hírnek: Cervantes regénye megjelenésének 400. évfordulója kapcsán különösen kedvezően hathat a falu fejlődésére. Kevésbé boldog azonban Argamasilla, ahonnan eddig indultak a Don Quijote nyomában című turistautak. De az is elképzelhető, hogy mint irodalmi legendák, Homérosz vagy Arthur király Kerekasztal Lovagjainak esetében, az egyes helyszínek rivalizálása csak még élénkebbé teszi majd az `elmés, nemes` lovag emlékezetét.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár