2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

DNS-vizsgálattal azonosítják Amerika alapító atyját

2005. február 16. 12:46

Brit és amerikai történészek az első amerikai angol település alapítójának feltételezett maradványait szeretnék azonosítani.

A két suffolki temető radarvizsgálata arra deríthet majd fényt, hogy tényleg az első amerikai angol telep alapítójának maradványaira bukkantak-e nemrég a virginiai régészek. Ez az ember Bartholomew Gosnold volt, aki a suffolki Grundisburgh-ban született és először 1602-ben hajózott New Englandbe. Ide aztán hét évvel később, 1609-ben tért vissza, és ekkor alapította meg az első állandó angol kolóniát a kontinensen, melynek a Cape Cod illetve a Martha's Vineyard nevet adta. Gosnold maradványainak azonosítása azonban nem túl könnyű, mivel már nincsenek ma élő leszármazottai, ezért a bizonyításhoz a felfedező 17. században Suffolkban eltemetett nővére és unokahúga sírjához folyamodtak a kutatók.

 

A kutatások szerint unokahúga Katherine Blackerby Suffolkban a St Peter and St Mary Church Stowmarketen lévő családi sírjában van eltemetve. A felfedező húga Elizabeth Gosnold Tilney a Shelley All Saints Church kápolnájában nyugszik. A kutatók ezen a két helyen radarvizsgálatokat végeztek a sírokon, hogy azok felnyitása nélkül meg tudják állapítani, hogy azok tartalmaznak-e olyan csontokat, melyek később lehetővé tennék a DNS-vizsgálatokat. A kutatók szóvivője szerint "a radarvizsgálat csak az első lépés, amely után még számos jogi és egyéb akadály van, melyeken túl kell lenni, mielőtt az ásatás megkezdődhet. Ha a földradar vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, akkor a felfedezés végső engedélyét március végén kapjuk meg, a Suffolk County Council régészei pedig a tavasz végén vagy a nyár elején láthatnak munkához".

 

Exhumálásra vagy újratemetésre azonban már nem lesz szükség: a régészek ugyanis speciális üvegszál-optikával és mintavevő eszközökkel dolgoznak a sírokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár