2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eddig 19-en szerepelnek az ügynöklistán

2005. február 11. 14:43

A listát készítő Political Capital elemző intézet adatvédelmi okokból erősen leszűkítette a nyilvánosságra hozható nevek körét. A megfigyeltek, a meggyötörtek, az életükkel károsodottak becsületével még adós a magyar társadalom.

A Political Capital elemző intézet célja a jelenkori és közelmúlt történelmének tudományos célú megismerése és egy folyamat elindítása, amelynek vége az `ügynök-ügy` lezárása lehetne. A lista közzététele az első lépés, amelyet vélhetőleg a lista bővülése és egy teljes lista összeállítása követhet.

A Political Capital elemző intézet szerint "...egyre nehezebb titokban tartani a múltat. Pártok, szervezetek, civilek és politikusok vitatják, amin már 15 évvel ezelőtt túl kellett volna esnünk." A megfigyeltek, a meggyötörtek, az életükkel károsodottak becsületével még adós a magyar társadalom.

A Political Capital listája
A most internetre került listán csak azok szerepelnek, akik önként beismerték, vagy nyilvánosan elismerték kapcsolatukat az állambiztonsági szolgálatokkal, vagy aláírták a beszervezési nyilatkozatot, és arról nyilatkoztak a médiában. Rajta vannak azok is, akik újságíróként az átvilágítóbírák döntése értelmében érintettnek minősülnek, vagy más módon együttműködtek az állambiztonsági szervekkel, és erről nyilatkoztak a médiának.

A listán  ezek a nevek szerepelnek: Bácskai Tamás közgazdász, Boros Imre volt miniszter, független képviselő, Csurka István MIÉP-elnök,  Esterházy Mátyás fordító, Esterházy Péter író édesapja, Fazakas Szabolcs EP-képviselő (MSZP), volt miniszter, Gergely Gáspár újságíró, szerkesztő, Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke,  Keresztes Sándor volt vatikáni nagykövet, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Molnár Gál Péter újságíró, Morvay Péter újságíró, szerkesztő,  Novák Dezső edző, Pokorni János tervező elektromérnök, a Fidesz alelnökének, Pokorni Zoltánnak az édesapja, Salgó László volt országos rendőrfőkapitány,  az Europol aligazgató-helyettese, Som Lajos zenész, Szalay Gábor országgyűlési képviselő (SZDSZ), volt államtitkár, Tar Sándor író, Vikidál Gyula rockénekes, Utry Attila író.

A politikai elemző intézet honlapja szerint a lista összeállítói tisztában vannak azzal, hogy ez a lista nagyon hiányos: "A szlovák vagy lengyel listákon több ezer név szerepel, a miénken csak ennyi szerepelhet. A lista nem lehet teljes, mert a politikusok és a titkosszolgálatok mindmáig meg tudták akadályozni, hogy a névsor nyilvánosságra kerüljön. Tudjuk, hogy még sok név forog közszájon, sok név felbukkant a sajtóban. Ez a lista csak azoknak a nevét tartalmazza, akik múltját a média már nyilvánosságra hozta. A téma körültekintést igényel, mert ártatlanul senkit sem kívánunk meghurcolni. Ezért a nem egyértelmű ügyekre, személyekre később visszatérünk."

A most publikált neveken túl egy másik lista további 97 nevet tartalmaz. Az intézet jelenleg jogászokkal vizsgálja, hogy ezek a nevek milyen feltételekkel hozhatók nyilvánosságra. A Political Capital segíteni szeretne az egykori titkos ügynökök lelkiismeretén, és arra bátorítja őket, hogy vallják be múltjukat, és ne várják meg, míg leleplezik őket. Az egykori besúgók vallomásait a [email protected] címen várják, de elküldhetik történeteiket a megfigyeltek is, a [email protected] címre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár