2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Támadás a Nagy Fal ellen

2005. február 15. 12:55

Új támadás érte a Nagy Falat - ezúttal nem Kínát kívülről ostromló nomádok részéről, mint a történelmi múltban, hanem belülről: útépítő munkások bontották le a múlt hónapban mintegy százméteres szakaszát, hogy az így nyert építőanyagot használják fel - útburkoláshoz.

Korábban

Kína felméri, mi maradt a Nagy Falból
Kína a legmodernebb technikával kívánja felmérni, mi maradt meg a Nagy Falból, s annak melyik szakasza melyik tartományhoz tartozik.

Peace & Love a kínai nagy falon
A kínai nagy fal védői nem csupán rideg katonák voltak, hanem érző szívű, családos emberek. Legalábbis erről tanúskodnak azok a békét és szeretet jelentő karcolások, amelyeket kínai régészek találtak a falon.

Csalás a világ 7 új csodájáról zajló szavazáson
Az UNESCO internetes szavazást kezdett arról, hogy a mai kor embere mit tart a világ hét csodájának. Ám a szavazás lezárása előtt másfél évvel csalót kiáltanak!

Omladozik a kínai nagy fal
A turisták viselkedése és a pénzhiány okolható a kínai nagy fal drámai mértékű pusztulásáért.

A rombolás a Ninghszia (Ningxia) autonóm területen történt, Csungvej (Zhongwei) város közelében. Az útépítők két egymást követő éjszaka bontották a Falat - adta hírül a Kína északnyugati részén fekvő közigazgatási egység központi lapja. A Ninghszia Zsipao (Ningxia Ribao) emlékeztet arra, hogy ebben a térségben a Nagy Fal jelentős szakaszai maradtak meg viszonylagos épségben. A falbontókat bíróság vonja felelősségre - közölte a lap.

 

A Nagy Fal eredeti 6300 kilométeres építményéből, amelyet a Csin (Qin) dinasztia idején (Kr. e. 221-206) húztak fel először az északi nomádok támadásainak megakadályozására, majd a Ming-dinasztia idején (1368-1644) építettek újjá, jelenleg 2500 kilométernél kevesebb van meg - de az is nehezen állja a helyi lakosság és a turisták "ostromát", rongálásait. A Nagy Falat 1987-ben vették fel az UNESCO világörökség-listájára.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár