2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

180 éve született Jókai Mór

2005. február 18. 11:03

Az író, a magyar romantikus próza kiemelkedő képviselője és akadémikus is volt.

Fiatalon lapot szerkesztett, Petőfi barátja volt. A szabadságharc idején Kossuth megbízottjaként tevékenykedett, a kormánnyal Debrecenbe menekült, s ott megindította a békepárti Esti Lapokat. A bukás után rejtőzködött, s csak az 1850-es években kapott lapszerkesztői engedélyt. Ő szerkesztette a kor érclapját, az Üstököst, majd A Hon című napilapjával Tisza politikáját támogatta. 1867-78 között az Igazmondó című lap szerkesztője volt. Az ország egyik legnépszerűbb publicistája volt.

 

Részt vett a politikai életben, elnöke volt a Petőfi Társaságnak és tagja az Országgyűlésnek. Ötvenéves írói jubileuma alkalmával száz kötetben adták ki műveit. Kétszer nősült, kétszer is színésznőt vett feleségül, kétszer is botrányt okozott: 1848-ban a 8 évvel idősebb Laborfalvy Rózát vette el, majd 1899-ben a több mint 50 évvel fiatalabb Nagy Bellát. - Irodalmunk legnagyobbjai közé tartozik. Széles olvasóközönséget nevelt, nemzeti regényt alakított ki, a XX. századi regényirodalomra is erősen hatott, így Mikszáthra, Bródy Sándorra, Krúdyra, Gárdonyira, Móriczra, Szabó Dezsőre. Életműve a társalgási nyelvet is erősen befolyásolta.

 

Romantikus regényei - például az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Szegény gazdagok, A kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok, Az aranyember, a Névtelen vár, a Rab Ráby, A lőcsei fehér asszony és a Gazdag szegények - máig a legolvasottabb könyvek közé tartoznak, s a történeteket sokszor meg is filmesítették. 

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár