2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fiatal anyák korán halnak

2005. február 23. 11:53

Az anyaság történeti perspektívában tekintve is nehéz feladat. A történeti demográfia forrásait és módszereit használó ökológusok és evolócióbiológusok tanulmánya szerint rövidebb élettel fizetnek a korábban és sűrűbben gyermeket vállaló anyák.

A 18-19. században a korai életkorban gyermeket vállaló anyák korábban is haltak - ezzel a meglepő állítással állt elő egy az anyaság és a hosszú élet összefüggéseiről közölt kutatási beszámoló, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában jelent meg.

A tanulmányt ismertető Scientific American szerint az anyaság történeti perspektívában tekintve is igen nehéz feladatnak bizonyult - ezt bizonyítja, hogy rövidebb ideig éltek a korábban és sűrűbben gyermeket vállaló finn anyák az ipari forradalom és a modern fogamzásgátlás előtt.

A finnországi Tartu egyetemén Jenni E. Pettay ökológusokból és evolócióbiológusokból álló kutatócsapata ezúttal a történeti demográfia és a családtörténet kedvelt forráscsoportját, anyakönyveket és orvosi dokumentumokat vizsgált. Négy generáció élettörténeti jellemzőinek adatsorait elemezve kimutatták, hogy az 1745 és 1903 között született finn anyák és lányaik sok tekintetben hasonlítottak egymáshoz, például az első gyermekvállalás életkora és a felnőttkort megélt gyermekeik száma szerint.

Az első gyermekvállalás időpontja, a gyerekszám és az elhalálozási életkor közötti korrelációk alapján két meghatározó trendet állapítottak meg:
- egyrészt azok a nők, akik a gyermekszülést későbbre halasztották, tovább éltek, mint azok, akik korai életszakaszban vállaltak gyermeket;
- másrészt azok a nők, akiknek gyermekáldásai között több idő telt el, tovább éltek, mint azok, akik egymáshoz közelebbi időpontban vállaltak gyermeket.

A férfiak élettörténeti jellemzőit vizsgálva viszont semmilyen szignifikáns összefüggést nem mutattak ki az első apaság és a hosszú élet között.

Az evolúcióbiológus kutatók magyarázata szerint a természetes kiválasztódás feláldozhatta az anyák hosszú életét a reprodukció sikerének érdekében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár