2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fény derült az apokrif Don Quijote szerzőjének kilétére

2005. február 18. 13:02

Jesus Maria Sanz, a város egyetemének rektora hozta nyilvánosságra azt, amire az író hívei már négy évszázada vártak: az úgynevezett `apokrif` Don Quijote igazi szerzőjének nevét.

Korábban

Megtalálták Don Quijote igazi faluját
A legújabb spanyol kutatási eredmények szerint Don Quijote nem az új-kasztíliai Argamasillában élt, hanem a közelében lévő Villanueva de los Infantesben.

Don Quijote szerelme valóban létezett
Valóban létezett Dulcinea, Don Quijote de la Mancha, a búsképű lovag szíve hölgye. A La Mancha járásbeli El Tobosóban van a múzeumház, ahol az az asszony élt, aki megihlette Miguel Cervantest és akinek az Aldonza Lorenzo nevet adta regényében.

Don Quijote újra hódít Spanyolországban
Éppen négyszáz éve, hogy megjelent Cervantes műve a híres-neves Don Quijote de la Mancha lovag kalandjairól, s lám, spanyol kutatóknak rafinált számítások segítségével a közelmúltban sikerült is meghatározniuk, hol élt a búsképű lovag.

Don Quijote Gustave Dore
metszetén

A művet 1614-ben publikálták Avellaneda néven. Eddig úgy vélték, hogy e név mögött egy toledói orvos, bizonyos Francisco Lopez de Ubeda rejtőzött, de kétségek már akkor is felmerültek. Két egyetemi professzor, Javier Blasco és Anastasio Rojo kutatásainak eredményeképpen a rektor felfedhette: kétségtelen bizonyíték van arra, hogy a plagizátor Blatasar Navarrete valladolidi dominikánus szerzetes, IV. Fülöp király gyóntatója volt. Navarrete és a könyv kiadójának aláírását őrző közjegyzői irat ezt igazolja - írja az El País című spanyol napilap.

 

A sokat vitatott irodalmi tolvajtalány, úgy tűnik, ezzel végre megoldódott, bár az összejövetel egyik résztvevője saját jelölttel rukkolt elő. Szerinte nem a dominikánus volt az utánzat írója, hanem egy bosszúálló aragóniai katona, bizonyos Jeronimo de Pasamonte, aki így próbált elégtételt venni Cervantesen, aki regényében rossz képet festett róla. Tette pedig ezt azért, mert a katona olyan hőstettet tulajdonított magának, amelyet a valóságban Cervantes hajtott végre. A felszólaló felhívta a figyelmet arra, hogy Cervantes tudta, ki bujkál az Avellaneda név alatt és a könyv második részében reagált is rá.

 

Tézisével azonban a kutató nem aratott nagy sikert. A katona elleni élcek között szerepelt, hogy az apokrif Don Quijotét, amelyből kiderül, hogy szerzője nagy műveltséggel rendelkezett, ismerte a bibliai és a klasszikus forrásokat és korának irodalmát, nem írhatta faragatlan katona. Ezenkívül Navarrete közismert ellensége volt Cervantesnek, mert az író őt is kedvezőtlen színben, gátlástalan törtetőként írta le művében.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár