2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az emberi faj története - az utolsó láncszem

2005. március 16. 15:19

Eddig azt hittük, hogy pontosan tudjuk, hogy miként váltunk emberré. 2003 szeptemberében azonban kiderült, hogy tévedtünk.

Korábban

Ebu, hobbit, Homo floresiensis vagy mi?
A paleoantropológia utóbbi fél évszázadának legnagyobb szenzációja egy mindössze egy méter magas emberféle, mely 18 000 évvel ezelőtt élt Indonéziában. Az új hominida, a Homo floresiensis becenevei, hobbit, ebu, Flo, egytől egyig meglehetősen kalandos utat jártak be, s médiajelenlétükkel tökéletesen elhomályosították a régészeti lelet valódi fontosságát. Cikkünkben az elszigetelt környezetben, komodói sárkányok és mára már kipusztult törpe elefántok között élt új emberféle tanulságos nevezéktanát tekintjük át.

Indonéziában, Flores szigetén egy kutatócsoport egy miniatür csontváz maradványaira bukkant, mely egy eddig ismeretlen kistermetű emberi fajtól, a mai ember egy ősi rokonától származik. A legmeglepőbb a leletben a kora volt: a kormeghatározások szerint mindössze 13 ezer éves, ami azért számít tudományos szenzációnak, mert anatómiai jellemzői olyan ősi fajokra emlékeztetnek, melyek már két-hárommillió évvel ezelőtt kihaltak.

 

 

A szkeptikusok természetesen azonnal támadásba lendültek, azzal érvelve, hogy a csontvázrészletek kóros törpeséget okozó ritka betegségben szenvedő modern emberektől származnak. A flores-i ember anatómiai felépítése azonban cáfolni látszik a feltevést, ráadásul a tudósok a csontdarabokon kívül finoman megmunkált kőeszközöket is találtak a közelben, és a különös "hobbitok" zsákmányállataiként szolgáló elefánt-szerű állatok, óriáspatkányok és komodói varánuszok maradványaira is rábukkantak. Bert Roberts, az ásatásokat vezető régész szerint előfordulhat, hogy a most felfedezett emberfaj nem is találkozott a modern emberrel, mert már az előtt kihalt, mint hogy őseink elérték volna Flores szigetét.

 

Az új lelettel kapcsolatban sok még a nyitott kérdés, egy dolog azonban bebizonyosodott: egyetlen csontváz elegendő lehet ahhoz, hogy a fajunk kialakulásával kapcsolatos teljes elméletünk összeomoljon...

 

Bemutató: március 20-án, vasárnap este 8-kor a National Geographic Channelen

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár