2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állambiztonsági dosszié az interneten

2005. március 21. 11:25

Az 56-os Intézet Túl a listán című szolgáltatása az 1945-1990 közötti állambiztonság történeti vizsgálatára vállalkozik.

A folyamatosan frissített "DOSSZIÉ" oldalai a www.rev.hu című honlapon érhetők el.

Sokfajta, kiterjedt beszéd, élénk vita folyik ma az 1944-1990 közötti állambiztonsági szolgálatok tevékenységéről, dokumentumairól. E vitának csak egyik kiváltó oka a ma a Parlament előtt fekvő törvényjavaslat. A vita valójában a rendszerváltás óta tart, és a közelmúlt, a hazai szovjet típusú rendszer történetének megismerhetőségéről, átláthatóságáról szól. Kérdésekről, amelyekre másfél évtizede nem tudjuk a választ. Adósságról, a mai magyar demokrácia egyik adósságáról.

A vita középpontjában az úgynevezett "lista" áll. Legtöbbször "ügynöklistáról" hallunk. Valójában, helyesen az 1945-1990 között működött állambiztonsági szolgálatok hivatásos, nyílt és titkos állományú tagjainak, hálózati személyeinek, továbbá egyéb segítő kapcsolatainak névsoráról kellene szólni. Meggyőződésünk, hogy ez az adatsor közérdekű adat. Azt megismerni mindenkinek joga azért, hogy saját, családja, szülei és gyermekei történeteit valós szereplők, s ne fantomok népesítsék be.

De még helyesebb lenne, ha ez a névsor (a "lista") csupán függelék lenne a "tanulmány" után. Túl a listán, vagy éppen a lista előtt e tanulmányt kellene megírni: az 1945-1990 között működött állambiztonsági szolgálatok hivatásos, nyílt és titkos állományú tagjai, hálózati személyei, továbbá egyéb segítő kapcsolatai, valamint az őket működtető rendszer működésének történetét. Évek óta foglalkoztat minket ez a probléma. Új tartalomfejlesztésünkben eddigi munkánk eredményeit adjuk közre. Adalékokat a majdani tanulmányhoz és szempontokat a mai vita megértéséhez. Tudományos vizsgálat eddigi eredményeit, a tudományos megismerés szempontjait - és talán új kérdéseit. - áll az 56-os Intézet által kiadott közleményben.

Mit gondol a dossziéról? Minek kell szerepelnie a tanulmányban? Milyen kérdéseket érdemes vizsgálni? Írja meg véleményét nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár