2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikánon belülről szervezték a pápa elleni merényletet?

2005. április 7. 10:49

Korábban

A KGB rendelte meg a pápa elleni merényletet
Az egykori Stasi irattárában talált dokumentumok arról tanúskodnak: a II. János Pál pápa ellen elkövetett 1981-es merénylet mögött a szovjet KGB állt, mely bolgár ügynököket bízott meg a feladattal - olvasható egy olasz napilapban.

Elhunyt II. János Pál pápa
A legek pápájaként is emlegetett egyházfő 1978. október 16-án lett a Vatikán 264. főpásztora. Fiatalon nagyon sokat sportolt (evezett, síelt, hegyet mászott), de érdekelte a színjátszás is. Végül a vallást választotta. Túlélt egy sikertelen merényletet, ám egészségi állapota mégis gyorsan romlott a 90-es években jelentkező Parkinson-kórnak köszönhetően. Hosszú betegség után 84 éves korában hunyt el.

Agca és a pápa temetése

Gyászolja II. János Pált, s szeretne részt venni a pápa temetésén a katolikus egyházfő ellen 1981-ben gyilkossági kísérletet elkövető török Mehmet Ali Agca - közölte hétfőn a jelenleg is börtönben ülő megrögzött bűntettes ügyvédje. Mustafa Demirag elmondta, védence megbízásából kedden kérvényezi a török ügyészségtől, hogy tegyék lehetővé Agca részvételét a pápa pénteki temetésén a Vatikánban. A jogász elismerte, kevés esély van arra, hogy pozitív visszajelzést kapnak.

 

Demirag szavai szerint Agca ragaszkodik ahhoz, hogy ő vagy valamelyik családtagja ott lehessen II. János Pál temetésén. A török férfi 1981. május 13-án a római Szent Péter téren közvetlen közelről lőtt rá a pápára, aki csodával határos módon túlélte a merényletet. Agca közel 20 évet töltött a rács mögött Olaszországban, mielőtt 2000-ben kiadták volna Törökországnak. Jelenleg hazájában elkövetett két bűntény - egy neves lapszerkesztő meggyilkolása és egy szódagyár kifosztása - miatt kiszabott összesen 17 évi börtönbüntetését tölti az isztambuli Kartal börtönben.

 

Ankara végül nem engedélyezte Agca számára a temetésen való részvételt.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár