2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vámbéry brit kém volt?

2005. április 5. 10:05

A brit titkosszolgálat és külügy informátora volt török ügyekben Vámbéry Ármin, a nagy magyar keletkutató és nyelvtudós.

Korábban


90 éve halt meg Vámbéry Ármin
Kilencven éve, 1913. szeptember 15-én halt meg a nemzetközi hírű magyar keletkutató, Vámbéry Ármin.

A The Guardian pénteki összefoglalója szerint a National Archives titkosítás alól felszabadított, aznap közzétett dokumentumaiból kitűnik, hogy Vámbéry a brit hírszerzés egyik első külföldi ügynöke volt a XIX. század végén, még a jelenlegi külső felderítő szolgálat, az MI6 életre hívása előtt. Hasznossága a britek számára abban állt, hogy a magyar tudóshoz ugyanazok az információk jutottak el, mint a török szultán füléhez. Vámbéry Ármin, akit a vezető baloldali brit napilap szerint Londonban Arminius Vambery néven tartottak nyilván, értesüléseket szolgáltatott a gyengülő ottomán birodalomról, és annak az Osztrák-Magyar Monarchiával, valamint Oroszországgal fenntartott kapcsolatairól.

 

Keith Hamilton, a Foreign Office történésze a The Guardiannek azt mondta: mindez olyan időszakban történt, amikor éppen megkezdődött "a Nagy Játszma, vagyis az ázsiai befolyásért vívott angol-orosz küzdelem újabb menete". A nyilvánosságra került iratok között vannak azok a levelek - jóllehet a tudós válaszai nélkül -, amelyeket Vámbéryhez intéztek brit külügyminisztériumi kapcsolattartói. Az egyik levélben a Foreign Office aggályainak ad hangot amiatt, hogy a török szultán különböző "manőverekkel ösztönzi a muszlim agitációt Indiában és Afganisztánban".

 

Vámbéry szolgálataiért évi 140 font juttatást és nyugdíjat alkudott ki a brit külügyminisztériumtól, jóllehet Lord Salisbury külügyminiszternek az volt a nézete, hogy a magyar tudós beszámolóinak jelentős része "pánikkeltő", és ezek "több kárt okoztak, mint amennyi hasznot hajtottak".

 

(Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár