2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymás után tárulnak fel Agnés Sorel titkai

2005. április 6. 10:09

Agnés Sorel, VII. Károly francia király szeretője higanymérgezésben halt meg - de vajon megmérgezték a szép hölgyet?

Korábban

Génvizsgálattal derítik ki a francia királyi szerető halálokát
VII. Károly francia király kedvesét, Agnes Sorelt korának legszebb asszonyaként ismerték. Amikor 28 éves korában meghalt, rögtön arról kezdtek pletykálni, hogy gyilkosság áldozata lett. Most holttestének exhumálásával és DNS-vizsgálatával próbálják meg kideríteni a halál pontos okát.

A pucér keblek aranykora
A 17. századi angol asszonyok, királynőktől az utcanőkig, gyakran hordtak olyan ruhát, mely fedetlenül hagyta az egyik vagy akár mindkét mellüket - derül ki egy mentalitás-történeti kutatásból, mely a kor populáris kultúráját, azon belül is a népszerű ballada-illusztrációkat elemzi.

Agnés Sorel, aki bevezette az udvarnál a fedetlen keblek divatját, a Jeanne d,Arc vezette angolellenes felkelés nyomán megkoronázott, s az ország legnagyobb részét az angoloktól visszafoglaló, közel 40 évig uralkodó VII. Károly szeretője volt.  A hírek szerint a trónörökös, a későbbi XI. Lajos gyűlölte őt, s nyomban gyanúba is keveredett, amikor az ifjú hölgy váratlanul elhunyt

 

Tavaly megnyitották az akkor 555 éve halott "koronázatlan királynő" sírját a nyugat-franciaországi Loches-ban, hogy 18 különböző laboratóium részvételével megpróbálják kideríteni halála okát.  Mint Philippe Charlier paleopatológus a hétvégén bejelentette, annyit sikerült tisztázni, hogy Sorel 1422-1426 között született, szőke volt, és életében három gyereket hozott világra. Az korábban is ismert volt, hogy a hetedik hónapban állapotos volt, amikor 1449-ben elhunyt. Szakértők azért is valószínűsítik a gyilkosságot, mert férges megbetegedéssel küzdött, s akkoriban ennek kezelésére - valamint a szülési nehézségek enyhítésére is - alkalmaztak gyógyszerként higanyt. Ezért nem lett volna nehéz neki egy nagyobb adagot beadni, de tévedést nehéz elképzelni, mivel a pontos adagolást jól ismerték.

 

Rendőrségi szakemberek a megfelelő számítógépes programmal rekonstruálták Agnés Sorel arcát, s abban Jehan Fouquet Fiatal nő gyermekkel című, Antwerpenben lévő képére ismertek, amely egy nőt ábrázol meztelen kebellel, koronával és egy meztelen fiúval.  A királyi szerető földi maradványait szombaton helyzeték végső nyugalomra Loches templomában, s a ceremónián megjelent az Orléans, valamint a Bourbon-Parma hercege is, akik mindketten Agnés Sorel leszármazottai.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár