2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborús gyereksorsokat bemutató fotókiállítás nyílik

2005. április 7. 10:13

A Citadella központi kiállítótermében látható a Háborúk és gyereksorsok című fotókiállítás, mely Budapest II. világháborús ostromától a beszláni túszdrámáig a gyermekáldozatoknak állít emléket.

A Frölich Róbert főrabbi által megnyitott tárlat, amely a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Turizmus Rt., a Gazdasági Minisztérium és a Kincstári Vagyonigazgatóság eszmei támogatásával jött létre, 158 megrázó képből áll. E példa nélkül álló fotógyűjtemény esetében nem az alkotó művészek a főszereplők, hanem azok a gyerekek, akik elszenvedték a háborúk és terrortámadások borzalmait.

A fotóanyag az 1945 és 2005 közötti, azaz az elmúlt hatvan év során a világban dúló háborúkat és terrortámadásokat próbálja felölelni - a II. világháború budapesti ostromától a beszláni túszdrámáig - bemutatva, hogyan élték azt meg a leginkább kiszolgáltatottak, ha egyáltalán életben maradtak.

 

Frölich Róbert főrabbi az MTI tudósítójának kérdésére - mi a kiállítás legfőbb üzenete számára, és mi a mondandója e történelmi képeknek a mához - azt válaszolta: "Nekünk felnőtteknek az a felelősségünk, hogy hagyjuk, a gyerekeket gyerekeknek maradni."

A bevezető anyag döbbenetes számokat közöl arról, hogy az elmúlt évtizedekben hány millió gyermek vesztette életét a háborúkban, hányan maradtak árvák és nyomorékok. Még szomorúbb számadat, hogy hány ezer gyermeket kényszerítenek ma is harcolni, fegyvert fogni számukra értelmetlen célok érdekében, bűnös eszközként, vélt érdekek védelmében.

 

A kiállítás, amelynek védnöke dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere, 2005. december 31-ig lesz látható a Citadellában.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár