2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első közösülő agyagszobor 7200 éves

2005. április 11. 11:47

Két részletben előkerült az emberiség történetének legrégibb, szexuális aktust ábrázoló szoborcsoportja Németországban.

Adonisz előrehajol
2003. nyarán szenzációs leletre bukkantak Szászországban: az álló péniszű férfialak arra enged következtetni, hogy a szex nem volt éppen tabutéma abban az időben. A konkrét közösülést ábrázoló legidősebb leletek eddig falfestmények voltak, koruk kb. 2000 évesre tehető.


A 8 centiméteres, egy férfi tettrekész ágyékát ábrázoló szobortöredéket a Drezdában székelő szászországi Régészeti Intézet munkatársa, Harald Stäuble találta meg. A leletet a színhelyről a Zschernitzi Adonisznak nevezték el. "Több szempontból is egyedülálló lelettel van dolgunk" - nyilatkozta a tudós a Spiegelnek -, "hiszen mindeddig ez a világon a legrégibb, férfit ábrázoló agyagfigura."


Ám a Zschernitzi Adonisz csak a kezdet volt: egy hónappal később ugyanis egy lipcsei ásatáson előkerült a szerelmeskedő pár másik fele. A régészek legalábis úgy vélik: a frissen napvilágra került szobortöredék elég pontosan passzol "Adonis von Zschernitz" megfelelő kiszögelléséhez.


Dr. Stäuble, aki még az év során átfogó tanulmányt készül írni a leletegyüttesről, alapos munkát végeztetett kollégáival: "Mikor megtaláltuk Adoniszt, egy hónapon át minden marék homokot átszitáltattunk a csapatal. De meg is lett az eredménye, hiszen előkerült egy ugyanakkora női szobortöredék is."


Az első szobor pénisszel
A tudós finoman utalt rá, miből gondolják, hogy a két szobrocska passzol egymáshoz: "Adonisz előrehajol, a női alak pedig még jobban előrehajol."


"Többféleképp is értelmezhetjük a szobrokat" - mondta Stäuble. "Az egyik szerint a férfi és a nő valamiféle rituális táncot járnak. A másik szerint viszont a férfi a nő mögött áll, méghozzá határozott céllal: egész pontosan hátulról közösülnek. A kettő közül bizony a szex-verzió tűnik valószínűbbnek, ami azt jelenti, hogy tudomásunk szerint ez a szexuális aktus első, nyílt ábrázolása az emberiség történetében."


A mindig is termékenységi szimbólumként értelmezett, irdatlan keblű és fenekű női agyagszobrocskák eddig is ismertek voltak. Ám Adonisz az első, akinél a férfi nemi szervet közvetlenül ábrázolják.


"Azért is rendkívül érdekes a lelet" - folytatta Dr. Stäuble -, "mert ezek a figurák korántsem szimbolikusak, hanem nagyon is valószerűek. A lelet publikálása után nagy lehetőség kínálkozik a történészek és antropológusok számára, hogy elvitatkozzanak arról: valóban tabunak minősült-e a szex a kőkorban."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár