2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jobb lett volna a világ Teller nélkül

2004. május 5. 02:04

Korábban

95 éve született Teller Ede
A budapesti Műegyetemen, a karlsruhei vegyészmérnöki karon, a müncheni, majd a lipcsei egyetem fizika fakultásán folytatta a tanulmányait, 22 évesen doktorált.
Kiállítják az Enola Gayt
Japán túlélők és amerikai háborús veteránok egyszerre tiltakoznak az első atombombát ledobó Enola Gay washingtoni kiállítása miatt.

Darth Vader vagy modern Coriolanus?

Stanley Kubrick tudományos-fantasztikus szatírájában, a Dr. Strangelove-ban Peter Sellers játssza a címben szereplő őrült tudóst. A náci pózban pompázó Strangelove azonban csak a felszínes szemlélő számára hasonlít Werner von Braunra - az őrült tudós egész figurája valójában sokkal közelebb áll Tellerhez, mint a politikai szerepet egyáltalán nem játszó von Braunhoz.

 

Sőt, a szerző, Peter Goodchild szerint ha már sci-fi filmeknél tartunk, a legtalálóbb hasonlat a sötét nagyúr, Darth Vader figurája a Csillagok Háborúja-ciklusból. Hiszen Teller alapjában véve liberális volt, a szabadságjogok tisztelője, akiről mi, magyarok azt is tudjuk, hogy Erdélyben magyarként, Magyarországon zsidóként üldözték. "A kérdés csak az: mi történt vele? Miért vált az egykor jómodorú Teller rideg héjává?" - kérdi az angol baloldali lap recenzense.

A mélylélektan hívei bizonyára a túlgondoskodó anyára vezetnék vissza Teller színeváltozását, aki csak úgy engedte fiát a többi gyerekkel úszni, hogy közben derekánál fogva, biztonsági övön lógatta a vízbe. Ez azonban aligha ad magyarázatot a felnőtt Teller "megalomániás" viselkedésére - bírálja a Guardian Goodchild "amúgy korrekt" könyvét.

Az angol lap szerint a hidrogénbomba-projekt egykori munkatársa, Marshall Rosenbluth járt legközelebb az igazsághoz, aki Tellert afféle "modern Coriolanusként" jellemezte. A tudóst a hidrogénbomba kifejlesztéséért eleinte nemzeti hősként ünnepelte Amerika, 1957-ben a Time magazin címlapjára is felkerült. Később viszont a sajtó és a nyilvánosság úgyszólván "ejtette", amire Teller azzal reagált, hogy "beállt az ellenséghez, vagyis a hadsereghez". "A párhuzam elég pontos, és bizonyos szempontból elég tragikus" - szólaltatja meg a lap Rosenbluth-t.

A könyv összességében elsőrangú és alapos munka, írja a Guardian cikke, és adekvát kontextusban tárgyalja főszereplőjét. Teller csakugyan háborús uszító volt - írja a lap, - de hát azok voltak a szovjetek is. A Guardian szerint a szerző elismerően ír Teller intellektuális képességeiről csakúgy, mint őszinteségéről saját magával szemben. A baloldali lap ugyanakkor szemére hányja Goodchildnak, hogy nem fogalmaz elég keményen, amikor "a groteszk és a megszállott szavak használata találóbb volna".

A Guardian recenzense ezzel zárja a könyvismertetőt: "Nem tudok nem egyetérteni a Nobel-díjas fizikussal, Isidor Rabival, Teller egykori barátjával, aki később megutálta a tudóst, és aki szerint 'a világ jobb lett volna Teller nélkül'. Nem valami kedves sírfelirat, de az életrajz elolvasása után elég pontosnak tűnik."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár