2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Madame Tussaud

2006. december 1. 15:00

(1761-1850)

Marie Grossholz 1761. december 1-jén Strasbourgban született egy "megesett" szobalány gyermekeként. A kislány apjától, Philip Wilhelm Curtius német orvostól és viaszszobrásztól tanulta a portrékészítést, 18 évesen már megmintázta Voltaire-t, ő készítette Rousseau halotti maszkját, és az üzleti ügyekben is eligazodott.

Curtius nagy sikert aratott a bűnözők arcképcsarnoka című tárlatával, és a forradalom vezetőiről is viaszmást készített. A háború kitörése után a németgyűlölet miatt menekülnie kellett, lánya pedig parókakészítésből tartotta fenn magát. Ehhez a hajat a kivégzettek fejéről szerezte, a híresebb áldozatok fejét hazavitte, s otthon megmintázta.

A terror idején halálra ítélték, fejét már le is borotválták, támogatói az utolsó pillanatban mentették ki a nyaktiló alól. Apja 1794-ben bekövetkezett halála után megörökölte annak gyűjteményét, a következő évben férjhez ment Francois Tussaud-hoz, ezt követően már Madame Tussaud néven ismerték.

1802-ben éppen Angliában mutatta be viaszszobrait, amikor kitört a francia-brit háború, s ő Londonban ragadt. 1804-ben egész kollekciója megsemmisült, de hónapokig tartó munkával ismét elkészítette immár angol hírességekkel kiegészített gyűjteményét. Figuráit ócskásnál vásárolt selyembe, bársonyba öltöztette, és harminc évig járta velük az országot, idővel már két fia társaságában. 1835-ben nyitotta állandó panoptikumát a Baker Streeten, ez 1925-ben leégett, de 1928-ban újra megnyitották a Marylebone Roadon.

Madame Tussaud királyokat éppúgy megmintázott, mint bűnözőket, panoptikumának legnagyobb attrakciója a rémségek kamrája volt. Lépést tartott az eseményekkel, minden új híresség megjelent nála is, de az csak 81 évesen jutott eszébe, hogy saját portréját is elkészítse, bár az eredménnyel - érthető módon - nem volt igazán elégedett. Férje 1848-ban halt meg Párizsban, ő két évre rá követte a sírba.

A Tussaud Panoptikum ma is London egyik legnagyobb turisztikai látványossága, a politikusok mellett egyre több popsztár, filmcsillag és sportoló viaszbábuja is látható itt. Az intézmény vonzereje abban is rejlik, hogy a rajongók közel kerülhetnek kedvenc sztárjaikhoz (legalábbis életnagyságú viaszfiguráikhoz), különösen azóta, hogy mindenkivel szabadon fotóztathatják magukat a látogatók. A panoptikum rendszeresen kiadja a legkedveltebb és a leggyűlöltebb alakok listáját, az elsőt mostanában Michael Jackson vezette, míg az utóbbi élén általában Hitler áll. A kiállításon még mindig láthatóak Mme Tussaud saját kezű munkái, például Marie Antoinette, Napóleon szobra.

A panoptikum terjeszkedik is, létezik már Madame Tussaud New Yorkban, Las Vegasban, Amszterdamban, Hongkongban és Berlinben is, a tizenegyedik várhatóan 2011 elején nyílik meg Bécsben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár