2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új holokauszt-emlékművek az országban

2005. április 18. 14:53

Az ajkai emlékmű

Schweitzer József beszédében szólt arról: a sokat szenvedett zsidó nép történelmének mélypontja volt a huszadik század, mert `Izrael retteneteset szenvedett a hitlerizmus véres kezétől`. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a rabbik azt tanítják: `amit nem kívánsz, hogy veled tegyenek, azt ne tedd másokkal` és `szeresd felebarátodat, mint tenmagadat`. Kiemelte, hogy azokban az időkben is voltak emberek, akik tisztességből és felebaráti szeretetből jól vizsgáztak, s a megvetetteknek, a halálra ítélteknek segítséget nyújtottak és `a gyalázat korszakában a magyar nép becsületének a védelmezői voltak`. Mádai Péter, Ajka alpolgármestere elmondta: kötelesség a bocsánatkérés, noha kevesen vannak már, akik azt az időt megérték, de tudjuk, hogy `a magyar hatóságok egy része, a magyar csendőrség egy része és a magyarság söpredéke, a nyilasok` tevékenyen részt vettek abban, hogy Magyarország több mint 500 ezer embert vesztett egy embertelen ideológia miatt.

 

Figyelmeztetett arra: lehet, hogy ez az ideológia szunnyad, de nem pusztult ki a világból, és meg kell tenni mindent "a szellem erejével", hogy ne kapjon még egyszer lángra. "Ha szellem ereje nem elég, akkor követeljük ki, hogy a törvény sújtson le azokra, akik elfeledkeznek az emberiségnek szóló, legszentebb üzenetről: szeresd felebarátodat, mint tenmagadat" - tette hozzá. Lóránd Péter - aki a legrégebben, 235 éve Ajkára települt zsidó család leszármazottja - elmondta: 1944 május 23-án Ajka teljes zsidó lakosságát, körülbelül 50-55 embert deportáltak, akik közül 49-en életüket vesztették a náci haláltáborokban.

 

A közadakozásból készült vasárnap felállított holokauszt-emlékmű gránit alapon álló márványoszlop, amelyre a 49 ajkai zsidó áldozat nevét vésték fel. Az egyházi szertartást Fekete László, a Magyarországi Zsidő Hitközségek Szövetségének főkántora vezette.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár