2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődik a hétkaréjos kápolna feltárása Pécsett

2005. április 25. 09:30

Ma kezdődik a Cella Septichora, az úgynevezett hétkaréjos ókeresztény kápolna teljes feltárása Pécsett. Erről Ujvári Jenő, a Pécs/Sophianae Örökség Kht. ügyvezetője beszélt az MTI-nek csütörtökön.

Korábban

Freskó a vakolat alatt
Az Európai Unió 800 millió forintos támogatásával 2006 végéig megújul a Mátra Múzeumnak otthont adó gyöngyösi Orczy-kastély; a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretében megvalósuló rekonstrukcióról szóló szerződést szerdán Gyöngyösön írták alá. Közben néhány falrész alól csodálatos freskó részletek kerültek napvilágra. Kb. 3 hónap múlva elklezdődhet a teljes feltárás. Ott jártunk a helyszínen!

Az ország legrégebbi könyvtára megújulva várja olvasóit
Szeptember 6-tól megújult olvasói terekkel, modernizált szabadpolcos állománnyal, szabadon használható számítógépekkel várja olvasóit az ország legrégebbi könyvtára, az ELTE Egyetemi Könyvtár.

KlimoTheca néven digitális gyűjteményt indított a Pécsi Tudományegyetem Könyvtára
Oktatási, tudományos és személyes célokra használható a Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának digitális gyűjteménye, a KlimoTheca.

A várhatóan másfél évig tartó munkát a közművek kiváltásához szükséges árkok kiásásával kezdjük, amit a falak és a belső tér feltárása, a régészeti leletek gondozása követ - mondta el a pécsi világörökségi helyszínek menedzselését végző társaság vezetője. Ujvári Jenő utalt rá, hogy a IV. század végén, V. század elején épült és az egykori Pannónia legjelentősebb késő római szakrális építményeként számon tartott Cella Septichorát 1927-ben fedezték fel. Feltárása Gosztonyi Gyula régész vezetésével 1938-ban kezdődött, de a kutató árkok kiásását követően abbamaradt. Hozzátette: az eddigi adatok alapján a Cella Septichora egy 300 négyzetméter alapterületű, egyszintes, sírok nélküli kápolna, amelynek északi és déli oldalához három-három félköríves alaprajzú terem kapcsolódik, keleti oldalát pedig apszis zárja le.

 

 

Ujvári Jenő reményét fejezte ki, hogy a teljes feltárás során sikerül tisztázni az épület alaprajzának további részleteit és a kutatók sok újat megtudnak majd a kápolna történetéről is. Az ügyvezető megjegyezte: a munkálatok részei a pécsi önkormányzat által az ókeresztény műemlékegyüttes turisztikai vonzerejének növelése érdekében indított programnak, amely mintegy 1,5 milliárd forintból, nagyrészt európai uniós forrásból 2006. végéig valósul meg.

 

Az emlékhelyek könnyebb bemutathatósága és a látvány fokozása érdekében üvegmennyezettel borítják a Cella Septichorát, mellette pedig felszín alatti, fűszernövényekkel beültetett római kertet alakítanak ki. Az elképzelések között szerepel a helyszínek közötti átjárhatóságot biztosító alagutak építése, a várfal és a várfalsétány rekonstrukciója, egy szabadtéri színpad létesítése, parkolók építése, továbbá parkosítás is. A IV. századi pécsi temetkezési helyekből jelenleg a mauzóleum, a Péter-Pál, a Korsós, a 3. és a 4. számú sírkamra, továbbá az Apáca utcai késő római sírépítmények és a keresztelőkápolna látogatható.

 

Pécs öt évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel a világörökségek listájára. Korábban Pannonhalma, a Hortobágy, Hollókő, az aggteleki karszt, valamint a budai Vár és a Duna-part kapta meg a nemzetközi rangot, amely számottevően növelte e természeti, kulturális értékek idegenforgalmi vonzerejét.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár