2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi korok csatajelenetei Nyíregyházán

2004. május 15. 20:21

Huszár-uniformisban mutatják be a régi fegyvereket az Élő Magyar Hadtörténelem programsorozaton, Nyíregyházán.

A tárca, a hadtörténeti intézet és múzeum, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség negyedik éve közösen szervezett hadtörténeti programsorozatának eddigi legnagyobb rendezvénye lesz a nyíregyházi - mondta a minisztériumi tisztségviselő. A főigazgató tájékoztatása szerint a nyírségi nagyváros Kossuth terén szombaton 9.30 órától a budapesti őrezred fúvószenekara térzenével köszönti az eseményre érkező érdeklődőket, akik zenés alaki foglalkozást is láthatnak. A toborzón, amellyel egy 1848-as eseményre emlékeznek, közreműködik a helyi Igrice Néptáncegyüttes is. A szabadságharc idején, 1848. május 16-án hirdették meg Nyíregyházán a honvédtoborzást, és a szabolcsi önkéntes nemzetőr-zászlóalj négy hónap múlva, szeptember 22-én indult hadba. Az egység később a reguláris hadsereg egyik legkiválóbb alakulata lett, a 48. honvédzászlóalj néven írta be magát örökre a magyar hadtörténelembe.

A fennmaradt adatok szerint az egykori zászlóaljjal vonult a szabadságharc csatáiba a térség értelmiségének színe-java, köztük Nyíregyháza későbbi polgármestere, Krasznay Gábor is. Az alakulat azzal is kivívta az elismerést, hogy zászlója soha nem került ellenség kezébe. A nyíregyházi hagyományőrző rendezvényen egyébként most is lesz toborzás, melyen jelentkezhetnek azok, akik hivatásos katonák szeretnének lenni a jövőben - tette hozzá Matyuc Péter. Megjegyezte: a haderőreform következtében ugyan bezárják a nyíregyházi laktanyákat, de a közeli Debrecenben az ottani dandár - amely a jövőben is az egyik legfontosabb szárazföldi alakulat marad - várja az önkénteseket, így a szabolcsiakat is. A további programról a főigazgató elmondta: szombaton délután 15 órától a Nyíregyháza melletti Kabalási-dombon - a 4-es főút mentén - rendeznek harci bemutatót; hagyományőrző csatajeleneteket, s harci alaki bemutatót tart a debreceni Bocskai István Gépesített Lövészdandár.

Haditechnikai- és kézifegyver-bemutató, valamint a toborzósátor mellett hagyományőrző sátor, illetve európai uniós és NATO információs pont is várja az érdeklődőket, ahol a magyar honvédség jövőjéből kaphatnak ízelítőt az Élő Magyar Hadtörténelem nyíregyházi rendezvényre látogató civilek.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár