2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A baseball első említése 213 éves

2004. május 18. 23:44

A baseball legkorábbi említésére találtak egy Massachusetts állambeli városkában: a játékot a kvéker imaház közelében megtiltó rendelet 213 éves.

Korábban

Fáraó-baseball
Fáraó-baseball? Meglepő és mulatságos - gondolhatnánk így első hallásra. Peter Piccione minden bizonnyal saját hallgatóit is meglepte ezzel az állításával, amikor bejelentette: Kr.e. XV. században III. Thotmesz baseballozott.
Csavard be, mint Henrik
VIII. Henrikről eddig is tudtuk, hogy egy botrányos életű élvhajhász iszákos volt, kérkedett a pénzével, és gátlástalanul hajkurászta a nőket. Alig érhet tehát meglepetésként bárkit a hír, mely szerint a király valójában - futballista volt.
A brit foci titkosszolgálati múltja
Újabb angliai levéltári kutatások szerint a brit belső elhárítás (MI5) és hírszerzés (MI6) a hidegháború idején kereskedelmi és sport kapcsolatokat használt fel a szovjetek elleni kémkedésre.
Puskás Ferenc 75 éves
75. születésnapját ünnepli Puskás Ferenc, a magyar labdarúgás történetének egyik legkiválóbb játékosa, a legendás Aranycsapat kapitánya.

Az 1791-es városi rendelet Pittsfield új kvéker imaházának ablakait kívánta megóvni azzal, hogy megtiltotta a baseballozást az épület 80 yardos (kb. 73 méteres) körzetében - olvasható a Los Angeles Timesban. A rendelet tehét jóval azelőtt említi Amerika egyik legnépszerűbb sportját, hogy Abner Doubleday 1839-ben papírra vetette volna a baseball szabályait.

John Thorn történész a baseball gyökereit kutatta, mikor egy 1869-es, Pittsfield történelméről szóló könyvben rábukkant a rendeletre tett utalásra. Felfedezését megosztotta Jim Bounton baseball-bajnokkal, aki kapcsolatba lépett a 45 000 lakosú városka elöljáróival. Egy könyvtáros meg is találta a dokumentumot a Berkshire-i Athenaeum Könyvtárban. A dokumentum korát a williamstowni restaurációs központ munkatársai határozták meg.

"Kétségtelen: nem csak hogy játszották itt a baseballt 1791-ben, de meglehetősen vadul játszották. Olyannyira, hogy még rendeletet is kellett hozni ellene" - mondta Thorn.

A baseball történetét eddig általában a New York állambeli Cooperstownra vezették vissza, itt foglalta írásba ugyanis a játék szabályait Abner Doubleday. A pittsfieldiek abban bíznak, végre eldől a baseball eredetét firtató történészvita, mégpedig városuk javára. "Pittsfield a baseball édenkertje" - nyilatkozta büszkén a város polgármestere, James Ruberto.

Szakértők szerint azonban szinte lehetetlen pontosan meghatározni, mikor és hol találták ki a sportot, hiszen az kétségkívül korábbi játékokból fejlődött ki. Az elődök között szokták emlegetni a ma is játszott krikettet, és a ma már kevésbé ismert, szintén ütőkkel és labdával játszott angol játékot, a métához hasonlító rounderst.

A baseball első említését tartalmazó dokumentumot továbbra is a könyvtár páncélszekrényében őrzik, egészen addig, amíg a pittsfieldi hatóságok ki nem találják, hogyan állítsák ki a legméltóbban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár