2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma járják végig tizennegyedszer az Élet Menetét

2005. május 5. 12:46

Megemlékezés, programok

Idén számos túlélő, köztük Elie Wiesel Nobel-békedíjas író is részt vesz a megemlékezésen a fiatalok oldalán. `Úgy döntöttünk, hogy elhozzuk a lehető legtöbb túlélőt erre a menetre, hiszen az évek gyorsan elröppennek, és a túlélők nem lesznek mindig velünk` - mondta el Aaron Tamir, a menet megszervezésének egyik felelőse. Hozzátette, hogy mintegy hetven német parlamenti képviselő és a franciaországi zsidó közösség vezetői is ott lesznek az auschwitzi megemlékezésen.

 

A holokauszt emléknapjával kapcsolatos lengyelországi programok keretében konferenciákat és találkozókat is szerveztek, amelyeken az antiszemitizmus és az intolerancia kérdéseit vitatták meg. Az Európa Tanács 46 tagállamának kulturális miniszterei május 4. és 6. között Krakkóban tartanak szemináriumot, és ennek keretében ők is részt vesznek a csütörtöki auschwitzi megemlékezésen.

 

Az izraeli oktatási minisztérium és az Élet menete nemzetközi szervezet első ízben 1988-ban szervezte meg az Élet menetét, akkor, amikor egyesek elkezdték nyilvánosan kétségbe vonni és tagadni a holokausztot. Ennek egyik ellenszerét, a viták rövidre zárásának legjobb eszközét abban látta a szervezet, hogy a világ fiataljait a helyszínre hívja, hadd győződjenek meg saját szemükkel arról, mi is történt valójában. 1996 óta már minden évben, a holokauszt emléknapjához időzítve megszervezik az eseményt, magyar csoport először tavaly vett részt rajta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár