2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képzőművészeti központtá alakítják a soproni zsinagógát

2005. május 10. 12:32

A soproni zsinagóga épületét megvásárolja az önkormányzat a TIT Pannon Egyesülettől, a műemléki védettség alatt álló egykori szakrális helyen képzőművészeti központot alakítanak ki - mondta Walter Dezső polgármester hétfőn az MTI-nek.

A győri székhelyű szerveződésnek bruttó tizenötmillió forintot fizetnek a zsinagóga épületéért, amely hét évvel ezelőtt került az egyesület tulajdonába - közölte. A városvezetés tervei szerint a kulturális örökségként védett épületben kortárs képzőművészeknek teremtenek bemutatkozási lehetőséget, míg egy helyiséget átadnak a helyi zsidó hitközségnek.

A polgármester 400-500 millió forintra becsülte a renoválás költségeit. A felújítás finanszírozásra alapítványt hoznak létre. "Az a célunk, hogy bevonhassuk a zsinagógát a város vérkeringésébe" - hangsúlyozta Walter Dezső. Csobod Tibor, a TIT Pannon Egyesület igazgatója az MTI-nek elmondta: a küldöttgyűlés jóváhagyta a soproni önkormányzat vételi ajánlatát. Ezzel lezárult a zsinagóga körüli többéves huzavona. Korábban jóval nagyobb összegért szerette volna értékesíteni a pusztuló épületet jelenlegi tulajdonosa, ezt az igényt azonban Sopron vezetése nem tartotta elfogadhatónak.

Az egyesület igazgatója elmondta, hogy a zsinagóga 1998-ban került a TIT Pannon Egyesület tulajdonába. Oktatóközpontot szándékoztak berendezni falai között, a terv azonban kútba esett, mert nem találtak befektetőt.

Az 1896-ban épült zsinagóga 1944-től, a soproni zsidóság deportálásától nem tölti be eredeti funkcióját. Különböző cégek raktárnak használták, majd az 1980-as évek közepén a TIT soproni szervezete kapta meg az épület kezelői jogát.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár