2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

160 éve halt meg Batsányi János

2005. május 12. 09:52

Százhatvan éve, 1845. május 12-én halt meg Tapolcán Batsányi János, a magyar felvilágosodás nagy költője.

Korábban

210 éve született ítélet a Martinovics-perben
A titkos szervezet tagjait leleplezésük után bíróság elá állították, majd halálra, vagy több évi börtönre ítélték őket.

Értelmiség és kulturális elit a XVIII. századi Magyarországon
Az 1848 forradalmából született, új Magyarországhoz közelítve az első sorokban rendszerint a volt kiváltságosak, főleg a középnemesség képviselőivel találkozunk. Erős és aktív polgárság hiányában ugyanis, mint ismeretes, ez a nemesség volt az, amely a feudális rendszer válságából kiutat keresve a nemesi-liberális, ellenzéki reformmozgalmat, majd a polgári nemzeti átalakulást és a szabadságharcot vezette.

1763. május 9-én Tapolcán született. Apja suszter volt, ő az egyetlen plebejus a kor írói közt. Középiskoláit Keszthelyen, Veszprémben és Sopronban, a filozófiát a pesti piaristáknál végezte. Itteni tanára, Horányi Elek ébresztette fel történelem iránti érdeklődését, s Pesten kapcsolódott be az irodalmi és színházi életbe. 1787-től Kassán kamarai gyakornok, majd írnok, itt lett szabadkőműves. Kazinczy Ferenccel és Baróti Szabó Dáviddal együtt alapította a Magyar Museumot, első irodalmi folyóiratunkat. A lapot a második számtól szerkesztette, mert nem értették meg egymást Kazinczyval, itt jelent meg A franciaországi változásokra. Hasonló hangvételű műveiért 1793-ban állását vesztette, az újságot betiltották. A jakobinus összeesküvés kapcsán elfogták, s bár nem találták vétkesnek, versei, s a per során hirdetett elvei miatt egy év börtönre ítélték. Kufsteinből 1796-ban szabadult, a bécsi "bankóhivatalhoz", majd a kamarához került, részt vett az irodalmi életben. 1805-ben vette el Baumberg Gabriella osztrák költőnőt.

1809-ben Maret francia államtitkár - kufsteini rabtársa - kérésére ő lektorálta s radikálisan át is fogalmazta Napóleon magyarokhoz szóló kiáltványát, amely szakításra hívott fel a Habsburgokkal. A franciák visszavonulásakor Párizsba ment, ahol Maret nyugdíjat szerzett neki. 1815-ben a Párizst megszálló osztrákok elfogták, egy évet ült Spielbergben, majd felesége közben járására felmentették, de veszélyes elemként Linzbe száműzték. Itt élt feleségével majdnem harminc évig, 1845. május 12-én bekövetkezett haláláig, rendőri felügyelet alatt. Az Akadémia csak 1843-ban választotta levelező tagjává (amit nem fogadott el), haláláról a közvélemény két évvel utóbb értesült. Hamvait 1934-ben szállították Tapolcára.

Pályáját Orczy Lőrinc hatására, Bessenyei György körének hagyományai nyomán kezdte, első megjelent írása a Báróczi Sándorhoz írt Barátságos levél 1786-ban. Korai dalai a német rokokót követik, 1791-es Esdeklő panasza már - Faludi nyomán - személyes érzelmeket fejez ki. A Magyar Museum élén mint hivatott irodalomszervező lépett fel, A fordításról című tanulmányában hirdette: lehetséges más nyelvekből tartalom és forma szempontjából is hű átültetés. Folyóiratának Bé-vezetése az irodalmat a nemzeti lét minősítőjeként definiálta, s még Bessenyei előtt tudós társaság alapítását javasolta. Nem új művek létrehozása volt a célja, inkább annak bemutatása, hogy magyarul is lehet írni, méltatta Bessenyeit és Ányos Pált, Ossziánt és Miltont.

Költészete a nemesi reformmozgalom jegyében indult, Serkentő válasz című verse az ősi nagyságot a várnai és mohácsi nemzeti tragédiákkal szembesítette - ez a magyar politikai lírában Kölcseyig érzékelhető. A költő feladatát a jelennek szóló tanulságok kimondásában látta, alkalmi ódáinak hangsúlyát egy-egy eszmére helyezi. Levél Szentjóbi Szabó Lászlóhoz című episztolája kapcsolódik kora politikai harcaihoz, múltidéző részletei Kisfaludy Károlyig fellelhetők. Leghíresebb verse, A franciaországi változásokra a tömörítés remeke, zárósorä Vigyázó szemetek Párizsra vessétek! - szólássá vált.

Batsányi a felvilágosult rendiségtől a polgári reformokig, a haza egységének fogalmáig jutott el - ebben Herder eszméi is segítették: ha az intézmények a haladással szemben állnak, az erőszakkal elsöpri őket. 1792-es verse, A látó a francia forradalom hatására a világ megújulását a közeljövőre várja. Az európai hadakozásokra című versében a haza sorskérdéseit európai összefüggésekben elemezte. Bécsi éveinek főműve a Der Kampf (A viaskodás), központi alakja az erényért és igazságért harcoló férfi, s beszámol belső válságának legyőzéséről és új, bonapartista világképéről is. Tervezett magyar könyvsorozata első darabjaként adta ki Ányos Pál műveit. Utolsó évtizedeiben írt műveit otthon nem értették s nem értékelték, a reformkor küzdelmeiről nem vett tudomást.

A magyar tudósokhoz című, 1821-es tanulmánya támadta Kazinczyt és a túlzó nyelvi neológiát. Egész életében dolgozott az ossziáni dalok fordításán, e munkájából hét részlet maradt fenn, s életében négy jelent meg. Saját köteteit 1827-ben és 1835-ben, Faludi Ferenc műveit 1824-ben adta ki. Batsányi első politikai lírikusunk, az alanyiság korábban nem ismert hőfokot ért el műveiben. A felvilágosodás rendi, majd polgári változatát hirdette, bonapartizmusa jakobinus és liberális eszméket köt össze. Kora egyik legműveltebb írója volt, jól ismerte a külföldi irodalmat és tudományos törekvéseket. Időmértékes, magyaros és nyugat-európai formákban írt, ő élt először gondolatritmussal.

(Panoráma )

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár