2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árverezik Napóleon bilijét

2005. május 23. 11:15

Kalapács alá kerül Napóleon bilije, nevezetesen az az éjjeliedény, amelyet száműzetése éveire készíttettek.

Korábban


Napóleon gyomorrákban hunyt el?

Napóleon gyomorrákban halt meg - erre a következtetésre jutott egy bázeli tanulmány, amely a száműzött uralkodó nadrágjaiból következtetett testsúlya alakulására, s amely ezzel az elmélettel ellentmond az eddigi feltevésnek, amely szerint Napóleont megmérgezték.


Nem Napóleon a legnagyobb francia

Az angolok, a németek és a hollandok után a franciák is összeállították történelmi nagyjaik toplistáját. És rögtön meg is lepődtek rajta.


Napóleon csapnivaló helyesírása

Kétszáz évvel azután, hogy Bonaparte Napóleon Franciaország császárává koronáztatta magát, memoárjának kézírásos vázlata - helyesírási hibákkal tűzdelve - rekord áron kelt el egy párizsi árverésen. A tizenhárom oldalnyi emlékirat, a 19. századi hajnalának diadalairól és vereségeiről egy svájci gyűjtőhöz került, 250000 euróért.


Napóleont ma is vitatja a világ

A bicentenáriumot ünneplő Franciaország - írja az AFP hírügynökség - még nem tudott megszabadulni sem a zavartól, sem a varázstól, amelyet ez a legendás és nyomasztó személyiség mindmáig gyakorol rá. Különösen érezhető ez Párizs európai partnereinek vonatkozásában, amelyeket annak idején a császár leigázott.

A Bonhams brit aukciós cég a trafalgari csata 200. évfordulója alkalmából július 5-én árverezi el a bilit olyan tárgyakkal együtt, amelyet a császár Szent Ilona-szigetén használt. A bili értékét szakértők fél millió forint körüli összegre teszik.



Feltehetően azért csak ennyire, mert Napóleon végül mégsem szorult rá, ugyanis nem jutott el hozzá a terrakotta alkotás. Ennek oka, hogy a megrendelő, a későbbi IV. György király túl megtisztelőnek találta a bili babérkoszorús díszítését a bukott francia császár számára, és inkább nem küldette el.

Az aukción az éjjeliedény mellett kalapács alá kerül Napóleon egy pár sarkantyúja. Ezek értékét 2 millió forintra taksálják a szakértők.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár