2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy-Britannia rövid kultúrtörténete

2005. május 23. 09:10

Hans-Dieter Gelfert könyve átfogó képet ad Nagy-Britannia kultúrtörténetéről a brit kultúra első megnyilvánulásaitól napjainkig.

Hans-Dieter Gelfert

A szerző, Hans-Dieter Gelfert a berlini Freie Universität professzora már több sikeres könyvet (Typisch Englisch; Wie die Briten wurden, was sie sind; Kleine Geschichte der Englischen Literatur) írt a szigetországról, melynek kultúráját európai szemszögből, mondhatni kívülállóként nézi és európai összehasonlításai révén még élesebben rávilágít a brit kultúra sajátosságaira. A Corvina Kiadó Faktum-sorozatában megjelent Nagy-Britannia rövid kultúrtörténete a Stonehenge-től a Millenium-dómig ível (persze ez egy kicsit erős túlzás, ugyanis a tényleges tartalom a hetvenes évekig tart, a nyolcvanas-kilencvenes évekről csupán egy-két oldal tanúskodik), így az egyes fejezetek mintegy ízelítőként villantanak fel részleteket abból a folyamatból, melynek során kialakult a ma is ismert ország és kulturális képe.

A szerző persze tudja, hogy igencsak nehéz feladatra vállalkozott, és szerinte "a rövid kultúrtörténetnek is többet kell nyújtania múzeumi sétánál....szempontul kínálkozik, hogy azt mutassuk be, ami napjaink kultúrájában továbbél, amit képzőművészeti, irodalmi, zenei, filozófiai, vallási örökségüknek vallanak ma a britek".

Kicsit zavarólag hathat - amire a szerző már az előszóban is hivatkozik-, hogy sokszor már korábban megjelent könyveire hivatkozik, illetve mivel a könyv célközönsége alapvetően a német egyetemi ifjúság, ezért sokszor hasonlítja össze a német és az angol kulturális fejlődés meghatározó motívumait. A könyv végén található bibliográfia azonban segíthet az eligazodásban és a további könyvek felkutatásában.

Az egyes korszakok, 1500 után az egyes évszázadok tárgyalását időrendi tábla és az adott kor rövid összefoglalása vezeti be. Ezt követik a különböző korstílusokról, a gazdasági és társadalmi háttérről szóló, valamint az egyes kulturális jelenségeknek - vallás, oktatás, képzőművészet, zene, irodalom, filozófia - szentelt fejezetek. A kimagasló kulturális értékek mellett a mindennapok kultúráját is megismerhetjük a könyvből, melyet számos illusztráció és térkép tesz szemléletessé.

A könyv olvasmányos és szórakoztató, így tehát igazából azoknak ajánlható, akik gyorsan szeretnének átfogó képet kapni a brit kultúra meghatározó elemeiről.


Bolti ár: 3300 Ft
Fókusz Online ár: 3135 Ft
Kiadó: Corvina
Terjedelem: 238 oldal
ISBN: 9631353699

A könyv idekattintva megvásárolható a Fókusz Online könyváruházban is

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár